Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-18 22:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/lisa-magnusson-donald-trump-har-fortfarande-sina-svenska-vanner-i-noden/

Ledare

Lisa Magnusson: Donald Trump har fortfarande sina svenska vänner i nöden

Donald Trump förtjänar fortfarande Nobels fredpris, anser Sverigedemokraterna.
Donald Trump förtjänar fortfarande Nobels fredpris, anser Sverigedemokraterna. Foto: Jessica Gow/TT

Allt fler av Donald Trumps möjliggörare överger honom nu. Men Sverigedemokraterna står fortfarande vid hans sida.

Aldrig finns det så många hjältar som när klockan klämtar fem i tolv: Efter fyra års styre överges nu president Donald Trump av allt fler av sina möjliggörare. Droppen för många var när hans mer hårdföra anhängare stormade kongressen efter att han själv hetsat dem till det genom att upprepa sina lögner om valfusk och mana till handling. I svenska sociala medier cirkulerades då Sverigedemokraternas utspel från november, om att Donald Trump förtjänar Nobels fredpris. Tycker de fortfarande att det vore en bra idé? Undrade folk syrligt.

”Välj sida och förbered dig för strid”, uppmanades alla och envar.

Och tänk, faktiskt har Donald Trump sina svenska vänner kvar. Sverigedemokraterna står stadigt vid hans sida till och med nu, det har de gjort tydligt de senaste dagarna. Partiets officiella Twitter-konto retweetade en av sina riksdagsledamöters upprörda uppmaning efter att Donald Trump nu stängts av från flera sociala medier. ”Välj sida och förbered dig för strid”, uppmanades alla och envar.

Partiledare Jimmie Åkesson anför vissa reservationer. Donald Trump ”saknar många av de egenskaper som vi normalt anser tillhöra mänskligheten”, medgav han för Sveriges Radio häromdagen (11/1). I Aktuellt samma kväll (11/1) ville han sedan inte motsäga att det förekommit röstfusk i presidentvalet, men menade att det inte skett i så stor utsträckning att det påverkat valutgången. Det är bara löjligt att tro något annat, tyckte han. Likväl önskade han att Donald Trump hade blivit omvald, för konservatismens skull.

Som om denne man inte hade ägnat de senaste åren åt att pervertera den konservativa rörelsen, och sarga Republikanerna i grunden, förmodligen för lång tid framöver. Detta är i sin tur naturligtvis inte bara hans fel; det har skett med partiets egen välsignelse. Dess företrädare blev giriga och gjorde samma misstag som så många före och runt dem: De trodde att de kunde rida cirkusgrisen till seger, utan att den skulle utnyttja sitt övertag och släpa dem i leran. Så går det alltid.

Vi ska inte polarisera, sägs det nu allt oftare i den politiska debatten. Det är en god målsättning. Märkligt nog tolkas detta dock som att vi i stället bör förhålla oss ”neutralt” till allt, oavsett hur vansinnigt det är. Situationen i USA påminner om vad som händer då.

Till skillnad från vad Jimmie Åkesson vill göra gällande är det heller inte möjligt att skilja personen Donald Trump från den skada han åsamkat som politiker, och fortsätter att åsamka ända in i det sista. Slutet för den polariserade värld som han har hjälpt till att bygga är inte att vi gör oss till vän med extremister, utan att vi flyttar tillbaka politikens nav där det hör hemma: inte långt ute i periferin, utan i mitten.

Ämnen i artikeln

Donald Trump
Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt