Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-13 01:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/lisa-magnusson-en-guldgruva-for-bidragsentreprenorer/

Ledare

Lisa Magnusson: En guldgruva för bidragsentreprenörer

Rättvisans Justitia med sina vågskålar och sitt svärd.
Rättvisans Justitia med sina vågskålar och sitt svärd. Foto: Frank Rumpenhorst/TT

Somliga hävdar att det inte finns någon viktig feministisk fråga kvar att kämpa för. Jämställdhetsmyndigheten ger dem rätt. 

Feminism är ute igen. Den dansade några somrar, men det var flera år sedan sist. Numera har den – såsom händer mellan varven – kommit att betraktas som något för hysterikor som aldrig får nog. Som inte fattar när det räcker. Att kvinnor redan är jämställda numera. Att det inte finns något viktigt kvar att kämpa för. Dessvärre ger Jämställdhetsmyndigheten belackarna rätt. 

Denna statliga instans inrättades 2018, och har till uppdrag att främja jämställdhet samt att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor. Det har inte märkts när resurserna fördelas.

I stället blev Jämställdhetsmyndigheten snabbt en guldgruva för bidragsentreprenörer som lärt sig exakt vilka flummiga formuleringar som krävs för att casha in skattepengar utan att prestera något. 

Hallå?! Den där ordsvadan betyder ju ingenting!

Under det första året gick inte ett enda öre till projekt som handlade om kärnfrågorna. Däremot betalades bland annat bortåt en halv miljon kronor ut till en kurs som skulle ”motverka den ensidiga och mansdominerade kärnvapendebatten”.

Och nu läggs 802.000 kronor på ett seriealbum från föreningen Jordens vänner, ”som syftar till att belysa att jämställdhet är en förutsättning för klimaträttvisa samt hur klimatpolitiken påverkas negativt av traditionellt maskulina normer. Projektet riktar sig till allmänheten, mansgrupper och gymnasieelever samt mansdominerade arbetsplatser och målgruppen har en aktiv roll i det”. 

Hallå?! Den där ordsvadan betyder ju ingenting! Och de 802.000 kronorna är pengar som inte går till arbete med verkliga problem, såsom exempelvis sexuella övergrepp, människohandel, hedersförtryck, eller varför inte de ökande suicidtalen bland unga kvinnor, för att bara nämna något.

Hur kan en myndighet med ett så viktigt uppdrag som jämställdhet fortsätta vara så här nonchalant? Det är faktiskt obegripligt.

Ämnen i artikeln

Feminism
Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt