Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Ett krångligt lösenord skyddar dig inte på internet

Foto: Josh Edelson/AFP

De återkommande, välmenande guiderna till hur man ökar sin säkerhet i cyberrymden har fel.

Det finns en sorts människor som fascinerar mig. Det är de som står på en överfull buss i rusningstrafik, tätt ihoptryckta med en massa främlingar, och tänker: ”Nähä, om man skulle ta och ringa lite känsliga samtal.” Jag avundas dem deras obryddhet. 

Men det är en sak att vara avslappnad inför tanken att en busslast med främlingar ska få tillgång till ens privatliv. Något helt annat, och mycket värre, är det de flesta av oss ägnar sig åt varenda dag på internet.

Det stora problemet är inte hotet om att andra ska bända upp ens eget lås, utan att hela det hus som är exempelvis Facebook är fullt av luckor och lönndörrar och springor.

I skydd av den upplevda anonymiteten och avskildheten säger folk lite vad som helst, i forum och grupper och trådar och chattar. Sannolikheten att obehöriga ska försöka ta sig in på just ens eget konto är ju också försvinnande liten. Sååå intressant är man sällan att någon orkar göra sig det besväret. 

Ändå sker intrång hela tiden. Och de där återkommande, välmenande guiderna till hur man ökar sin säkerhet i cyberrymden har fel: Ett nytt, krångligt lösenord skyddar en inte på internet.

Eller det skyddar, men bara mot just det osannolika scenariot att andra är ute efter en personligen. Cracking, kallas det, när någon lyckas lista ut ens lösenord. 

Men det stora problemet är inte hotet om att andra ska bända upp ens eget lås, utan att hela det hus som är exempelvis Facebook är fullt av luckor och lönndörrar och springor. Detta var också skälet till den största Facebook-läckan någonsin, alldeles nyligen. Då kom hackare över data från upp till 90 miljoner konton, genom just en lönndörr. Bara så där!

Man måste vara försiktig med det viktiga, känsliga och hemliga. Sådant man inte vill ska komma ut ska man inte ställa sig på bussen och dividera om i telefon. Och man ska inte heller strössla information i sociala medier och forum, för nätets väggar är där så tunna att man kan känna vinden vina. 

Detta är det allra bästa – egentligen enda – säkerhetsrådet.

Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.