Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-13 12:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/lisa-magnusson-feminismen-behover-fler-gubbar/

Ledare

Lisa Magnusson: Feminismen behöver fler gubbar

Antti Rinne, Finlands statsminister tillika gubbfeminist. Foto: niklas meltio

De gapiga feministfundamentalisternas storhetstid är över. Men inte deras skräckvälde, tyvärr.

Andelen män som kallar sig feminister har nästan halverats de senaste fyra åren i Sverige (SvD 31/10 -18). Och ja, jag skyller feminister för detta. För nog finns det män som tycker att kvinnor är mindre värda, som helst skulle vilja att de försvann tillbaka till spisen. Men de allra flesta män är inte sådana. Bara det att de under flera års tid nu fått veta att de inte är välkomna i kampen för allas lika rättigheter.

Detta på grund av en liten, högljudd kvinnogrupp som – precis som alla extremister – tolkar allt bokstavligt. De begriper inte att könsmaktsordningen betyder att män som grupp är överordnad kvinnor som grupp. De tror att det betyder att alla män är förtryckare, i alla situationer. Därför ska män hållas kort, anser de. Ja, egentligen borde alla utom just de själva sätta sig ned och hålla käft.

Den här gruppen lever på att skapa och ”vinna” meningslösa bråk.

Den här gruppen lever på att skapa och ”vinna” meningslösa bråk. Och ingen orkar med det i längden. I stället tystnar alla andra. I bästa fall hittar de andra sammanhang för att verka i viktiga frågor som hedersförtryck, våld mot kvinnor och diskriminering. I sämsta fall ger de upp helt.

Nu är de gapiga feministfundamentalisternas storhetstid över. Men inte deras skräckvälde, tyvärr. För fortfarande är det deras logik som råder, fortfarande handlar så mycket om att kraftfullt fördöma alla som någonsin gör eller säger något fel. 

Därför blir jag glad när jag läser intervjun med Finlands statsminister. Han kallar sig nämligen obekymrat för äijäfeministi, gubbfeminist – vilket ju säger något på riktigt i en tid då feminism inte längre är opportunt. Detta är just precis vad feminismen behöver.

Vi behöver fler gubbfeminister! Och tantfeminister! Och alla möjliga sorters feminister, som inte är fundamentalister, och inte heller lyssnar på fundamentalisterna. För så länge de har något att säga till om kommer ingenting kunna förändras till det bättre.