Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-22 17:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/lisa-magnusson-forbjud-singlar-for-folkhalsans-skull/

Ledare

Lisa Magnusson: Förbjud singlar, för folkhälsans skull

Flirt. (Bilden är arrangerad.) Foto: Paul Bradbury

Singel är det nya röka. 

Lisa Magnusson
Rätta artikel

Vad är det för fel på svenska tonåringar? Det frågar sig allt fler. Super gör de nästan inte alls, och de ligger mindre än någonsin. Detta förbryllar vuxenvärlden, såsom varje ny generation alltid har förbryllat de äldre. 

Men jag tror faktiskt att jag förstår vad som pågår: Dagens unga spelar datorspel. 

Detta gör de på sina rum hemma hos mamma och pappa, och det gäller för dem att vara koncentrerade, annars går det dåligt.

Då är det helt enkelt för riskabelt att ta en sup som förslöar och fördummar sinnet och snart gör en sömnig, och som dessutom kan väcka föräldrarnas misstankar: ”Har du DRUCKIT?”. 

Vad gör regeringen?

Fördärvar sin hälsa gör kidsen ändå. För den som spelar datorspel springer kanske inte runt full på fester och drar på sig flick- och pojkvänner och graviditeter och könssjukdomar, den bara sitter där. Men detta är farligt. 

Exakt hur farligt visste den tidigare folkhälsoministern, Gabriel Wikström. Inte nog med att han bekämpade rökningen och jobbade hårt för att stoppa de enfaldiga medborgarna från att äta socker och salt. Han konstaterade även allvarligt att: ”Sitta är bland det farligaste man kan göra. Det är det nya röka.”

Nu i helgen läste jag att danska forskare även kommit fram till att det är lika dåligt för hälsan att vara singel som att röka. Summan av synderna är alltså konstant, hur präktiga de än framstår vid en första anblick, och det finns alltid anledning att förfasa sig över det uppväxande släktet – även vad gäller de generationer som verkar överdrivet skötsamma. 

Singel är det nya sitta, som var det nya socker, som var det nya röka, och så vidare ända bak till tidernas begynnelse. Folk vet aldrig sitt bästa, alltid håller de på med en massa dumt som för dem närmare döden. Det är bara att förbjuda. Bort med singlarna från uteserveringarna! För allas skull. 

Vad gör regeringen?