Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-22 17:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/lisa-magnusson-gavle-moskes-ledning-borde-skammas-1/

Ledare

Lisa Magnusson: Gävle moskés ledning borde skämmas

Foto: Gefle dagblad/TT

Svensk lag är överordnad alla heliga påbud. Och den som beter sig hotfullt, som förespråkar våld, förtjänar inte att vara andlig ledare för andra.

Lisa Magnusson
Rätta artikel

Vad håller Gävle moské på med, egentligen? Under lång tid har samfundets imam fått härja fritt med sina odemokratiska värderingar. På Facebook har han även hyllat terrorsekten IS och uppmanat alla att skänka pengar dit. 

Ett missförstånd, menar han i efterhand. Men när lokaltidningen Gefle Dagblad granskade moskéns ledning 2015 blev chefredaktören mordhotad av en nära anhörig till imamen. Ytterligare en person antydde bombdåd mot hela redaktionen. 

Nu i dagarna har imamen dessutom uppträtt hotfullt mot tidningens reporter och kallat honom en ”smutsig man” som skriver ”smutsigt”. Han är inte glad över att framhållas som den militanta islamismens förgrundsgestalt i Sverige. Men hans försök att motbevisa detta genom att fysiskt tränga sig på en journalist talar inte direkt för hans sak. 

Det är vanliga muslimer som är de främsta offren för islamismen.

Jag var själv kollega med reportern i fråga under min tid på Gefle Dagblad, och minns honom som mycket ambitiös och noggrann. Han är dessutom inte ensam om att föra fram de här uppgifterna. Man kan även konsultera Försvarshögskolans rapport, som ägnar en hel del utrymme åt just Gävle moskés ledning och dess kopplingar till salafism och jihadism

Imamen anklagar nu Gefle Dagblad för att ge sig på muslimer, men ironiskt nog är det ju den maktfullkomlighet och intolerans som han själv ger prov på som skapar allra störst lidande för dem. 

För det är vanliga muslimer som är de främsta offren för islamismen. Det är de som får höra saker som att kvinnor ska hålla sig i bakgrunden här i världen, och att homosexuella ska stenas till döds, att bara dåliga muslimer beblandar sig med de ”otrogna”. 

Det är de som annars inte kommer till tals i debatten eftersom de inte gapar och skriker och gör anspråk på att äga islam. Och det är de som sedan jämställs med extremister, eftersom extremister gjort sig till talespersoner för dem.

Religiösa fanatiker kännetecknas av att de visar mycket lite kärlek för den guds skapelse som de väl måste mena att människan är, och de anser sig säkert själva ha stöd i sina skrifter för att bära sig så illa åt. På samma sätt kommer andra att kunna visa att det finns passager som totalt motsäger att man ska begå våld på människors vilja och liv. 

Men inget av detta spelar någon roll. Svensk lag är överordnad alla heliga påbud. Och den som beter sig hotfullt, som förespråkar våld, förtjänar inte att vara andlig ledare för andra. De ansvariga på Gävle moské borde skämmas över att ha skapat en plattform för detta.