Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-26 19:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/lisa-magnusson-goda-nyheter-for-klimatet/

Ledare

Lisa Magnusson: Det finns åtminstone en god nyhet med den nya miljörapporten

Man ska inte misströsta om miljön. Foto: Björn Wanhatalo

Den nya globala miljörapporten inger hopp. 

Rätta artikel

Vi håller på att undergräva själva grunden för vår ekonomi, vårt uppehälle, vår matförsörjning, vår hälsa och vår livskvalitet i hela världen.

Låter påståendet alarmistiskt, typiskt för världssamvetena på DN? Nå, det är inte jag som säger detta, utan ordföranden för den mycket gedigna miljörapport som 130 av världens länder ställer sig bakom. Och det är positivt.

Allt visar sig farligt och dåligt. Det är lätt att misströsta.

Fokus hamnar så lätt på individen, och på vad individen gör fel, vilket är mycket: Inrikesflyget är illa, men båtarna är faktiskt ännu värre. Och ve den som unnar sig ett par nya jeans, för klädindustrin står för större utsläpp än både luft- och sjöfarten tillsammans. Ekologiskt tyg är till och med miljövidrigare än plast.

Så där kan man fortsätta i all evinnerlighet. Allt visar sig farligt och dåligt. Det är lätt att misströsta. Lätt att bli handlingsförlamad. 

Saken görs inte bättre av att många dessutom skrockar åt alltihop och hävdar att larm om miljöförstöring och klimathaveri är trams, att folk som engagerar sig är sentimentala, godhetssignalerande hycklare som bara bryr sig om gulliga djur och struntar i de fula. Djupare än så går inget miljöintresse, föreställer sig förnekarna och avslöjar därmed framför allt något om sig själva.

Det är sant att djurarter i alla tider uppstått och försvunnit. Naturen är inte nostalgisk. Men nu sker det tiotals, kanske hundratals gånger snabbare än förr, och detta hotar vår överlevnad: en miljon arter är i fara, ekosystemet trasigt. 

Det är obegripligt att en människa kan bli så kortsiktigt bekväm att hon hellre ljuger för sig själv om detta och struntar i allt än att anstränga sig för att göra något. Men egentligen spelar det ingen roll. 

Det här handlar i grunden om lagar och regleringar, om en global överenskommelse. Det är också det positiva: Varje stat som skriver under en rapport om att läget är akut förbinder sig också att agera.