Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-16 08:57 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/lisa-magnusson-hall-forskolan-fri-fran-ipads/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Håll förskolan fri från surfplattor

Foto: Claudio Bresciani/TT

Det finns ingen anledning att lära ut digital teknik till småbarn.

Nästa sommar blir digital teknik ett obligatoriskt pedagogiskt verktyg i den svenska förskolan. Frågan är varför. 

Det är nämligen inget självändamål att så små barn använder surfplattor. Tvärtom är detta ofta ett sämre alternativ till böcker, spel och lek. Det visar en ny avhandling från pedagogikinstitutionen vid Göteborgs universitet.

I Svenska Dagbladet tar forskaren Malin Nilsen memory som exempel. Barn som spelar på en skärm blir upptagna av att titta på den och interagerar därför inte med varandra.

Och när man väl hittar bra och genomtänkta appar, sådana som utvecklar barnets lärande och tränar dess förmågor, uppstår genast ett nytt problem: all reklam. 

Även betalapparna är fullsmockade med blinkande annonsrutor. I Disneyspelet Olafs äventyr finns det till och med en figur som börjar gråta (!) om barnet går ut ur appshoppen utan att köpa något.

De som bygger apparna och programmen, och som känner dem bäst av alla, håller fullt förståeligt sina egna barn borta från dem. I New York Times vittnar högt uppsatta personer om hur det i techbranschen blivit högstatus att ge sina barn en analog barndom.

Så var uppstår då den där enorma övertron på ny teknik? Framför allt bland välbetalda konsulter och föreläsare, tycks det. För dessa ”specialister” är varje ifrågasättande av det digitala ett tecken på teknikfientlighet av närmast vidskepliga mått. 

Det är bara teknik, upprepar de. Men det är ju just det: Det är bara teknik. Och själva kompetensen i att hantera den har dagisbarn gott om tid att skaffa sig när de blir större. 

Lägg därtill att spelen är skapade för att hålla oss kvar, för att hela tiden belöna oss, få oss att vilja ha mer, suga in oss. Det är svårt nog för vuxna att värja sig mot dessa tomma stimuli. Och det finns all anledning i världen att inte medvetet också prångla dem på de minsta barnen.

Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.