Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-10 04:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/lisa-magnusson-hbtq-personer-ar-fortfarande-inte-fria-i-sverige/

Ledare

Lisa Magnusson: Hbtq-personer är fortfarande inte fria i Sverige

Ett annorlunda år, också för Pride.
Ett annorlunda år, också för Pride. Foto: Gabriel Bouys/TT

En överväldigande majoritet av svenskarna är för lika rättigheter för homo- och bisexuella. Men vidsyntheten är betydligt mindre vad gäller transpersoner. 

I det parallella liv där covid-19 aldrig slapp ut i världen, där är det Pridefestivalens första dag i dag. 

Bortåt 50.000 deltagare gör sig redo, många av dem har rest långt och befinner sig just nu i svindyra airbnb-lägenheter som inte alls ser ut som på bilderna. Någon spiller glitter över hela badrumshandfatet, någon skriver oavbrutet med en alldeles särskild från Tinder, någon sitter och kryssar rutinerat för evenemangspunkter i programmet, någon är redan för full. 

Bussarna skyltar med regnbågsflaggor, krogar och affärer likaså, politikerna lutar sig in i bild och ler. Det är numera guld värt att synas i de här sammanhangen. Bortåt en halv miljon människor brukar samlas för att titta på själva paraden. 

Det finns bara ett enda skäl till att inget av detta sker i år, att Pride 2020 är inställt i Stockholm, och det är pandemin.

Tre av tio undviker att vistas på vissa platser av ren rädsla.

I stora delar av den övriga världen är det annorlunda. Även om det finns ljusglimtar – vikten av att homosexualitet nu avkriminaliserats i ett land som Indien, med 1,353 miljarder invånare, kan inte nog understrykas – kommer en parad på många håll aldrig på fråga. Homosexuella, bisexuella, transpersoner och queerfolk förföljs, fängslas, torteras och mördas.

Och även om det inte går att ens jämföra situationen för hbtq-personer i exempelvis Nigeria med den i Sverige, ska vi inte lura oss själva att tro att allt arbete redan är gjort heller hos oss.

Hatbrotten ökar i Sverige. Och i en Pride-enkät framgick i våras att 70 procent av de tillfrågade hbtq-personerna får nedsättande kommentarer i skolan, på jobbet, på stan, på krogen. 70 procent! Tre av tio undviker dessutom att vistas på vissa platser av ren rädsla. 

Attitydförändringen i den här frågan har gått snabbt. En överväldigande majoritet av svenskarna – 98 procent – är för lika rättigheter oavsett sexuell läggning, det framgår av den omfattande, årliga Eurobarometern 2019. Men vidsyntheten gäller främst homo- och bisexuella. 

Bara 69 procent av svenskarna anser exempelvis att transpersoner borde få ändra kön juridiskt i myndighetsformulären, och direkt trångsynta är vi vad gäller möjligheten att komplettera ”kvinna” och ”man” med ”annat”: Ynka 47 procent tycker att det vore okej, vilket placerar oss i botten på listan över de mer öppna EU-länderna.

Det finns fortfarande ett tydligt motstånd i Sverige. 

Alla är fortfarande inte fria: Därför behövs Pride, i år och alla andra år. 

Ämnen i artikeln

HBTQ
Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt