Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-03-31 01:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/lisa-magnusson-huskvinnan-visar-att-feminismen-har-vunnit/

Ledare

Lisa Magnusson: Huskvinnan visar att feminismen har vunnit

Inte riktig ojämställdhet.
Inte riktig ojämställdhet. Foto: Granger/REX

Den svenska nykonservatismen är ett lajv där kvinnor kan leka med sin identitet.

Kommer den svenska feminismen och jämställdheten att skadas av den konservativa trenden? Det frågade sig Expressens kulturchef, Karin Olsson, på internationella kvinnodagen. 

Hon kom fram till att nej, med hänvisning till hur det ser ut i Sveriges mest konservativa parti: Kristdemokraternas Ebba Busch har satsat på karriären medan hennes numera före detta dragit ett tungt lass med hem och barn.

Det var den stora självmotsägelsen hos många kvinnor som stått på barrikaderna för den gamla sortens konservatism. Att de för egen del inte besatt mycket av den mjuka förkärlek för det lilla livet med hem och barn som de framhöll som kvinnans sanna natur. De ville jobba.

Hemmafruidealet är en trend i ordets rätta bemärkelse.

Den frispråkiga amerikanska konsthistorikern Camille Paglia löste det exempelvis genom att hävda att hon är så manhaftig att hon snarast är att betrakta som trans, och undantog därmed sig själv från könsnormen. Men i Sverige behöver ingen förklara sig.

”Idealet om jämställdhet har blivit något av ett fundament i Sverige, som till och med de konservativa ledarna inte kan eller ens vill rubba”, konstaterar även Karin Olsson. 

Själv tror jag att den grundmurade jämställdheten rent av är förutsättningen för den konservativa vågen bland unga svenska kvinnor. Nykonservatismen är på sitt sätt ett tecken på feminismens framgång. 

Alla är vi modernitetens barn, vare sig vi vill det eller ej. Gud är död, och något ska man göra med sin tid. Så varför inte lika gärna detta? Hemmafruidealet är en trend i ordets rätta bemärkelse.

Det är inte politik, inte ett livsstilsprojekt, nej ännu mer meta: ett lajv där kvinnor kan leka med sin identitet, kokettera med sin pseudoradikalism. Nog är män från Mars och kvinnor från Venus ändå, och jag vill gifta mig, jag vill baka cupcakes, jag är minsann en riktig huskvinna. 

Är det inte så riktig frihet ser ut?