Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-07 18:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/lisa-magnusson-i-coronanoden-visar-sverigevannen-sitt-sanna-jag/

Ledare

Lisa Magnusson: I coronanöden visar Sverigevännen sitt sanna jag

Bild 1 av 2 Inget alternativ för Sverige.
Foto: Hanna Franzén/TT
Bild 2 av 2
Foto: Erik Simander/TT

Att mitt under en pandemi försöka kränga på sina medmänniskor svindyra, verkningslösa skyddsmasker framstår inte alls som ett bra alternativ för Sverige.

Inget är enkelt i nöden. Likväl finns det då de som verkligen visar sitt rätta ansikte. 

Ibland är det väntat: Influeraren Katrin Zytomierska har exempelvis aldrig låtsats ha ett gott hjärta, tvärtom har hon gjort en grej av att vara hård. Just därför har jag svårt att uppbåda någon indignation över att hon nu visat sig försöka tjäna pengar genom att lura på sina pandemipaniska fans fiskolja (DN 19/3): ”I tider som dessa med ett läbbigt coronavirus är det ännu viktigare än vanligt att boosta och stärka sitt immunförsvar.” 

Hans bolag, Nordic strategic investments, avslöjades i dagarna stå bakom en sajt som säljer specialandningsskydd i säkerhetsklass FFP2 till cirka 759 procent högre pris än normalt.

Samma sak med vanliga opportunister och deras hemsnickrade hyperkapitalism: Nog är det bedrövligt när någon åker runt och köper upp all handsprit han kan hitta i hela Tennessee och Kentucky, samtidigt som hans bror sitter hemma och länsar internet på samma vara (New York Times 14/3). 

Men bröderna Colvin fick snart sitt straff: Den amerikanska marknadssajten Amazon bestämde sig häromdagen för att förbjuda allt ocker, konkurrenten Ebay gick ännu längre och stoppar samtlig försäljning av coronarelaterade produkter. Så nu står bröderna där med sitt enorma, osäljbara lager medan de fysiska varuhyllorna gapar tomma. Det är så dumt, så onödigt. 

Verkligt hyckleri blir katastrofockrandet dock först när det gäller en person som William Hahne, tidigare ung sverigedemokrat, numera vice ordförande i det radikala nationalistpartiet Alternativ för Sverige. 

Hans bolag, Nordic strategic investments, avslöjades i dagarna stå bakom en sajt som säljer specialandningsskydd i säkerhetsklass FFP2 till cirka 759 procent högre pris än normalt.

”Om jag inte hade tagit enorma personliga risker när jag satsade mitt livs besparingar för att importera dessa andningsskydd till Sverige så hade det funnits några tusen färre andningsskydd i Sverige”, försvarar sig Sverigevännen William Hahne i Expressen (18/3). Hans partikamrater försöker skademinimera genom att skänka bort masker, oklart hur många, och oklart varför. 

William Hahnes masker är i sig nämligen värdelösa mot virus, de innehåller inte tillräckligt avancerade partikelfilter. 

Att mitt under en pandemi försöka kränga på sina medmänniskor svindyra, verkningslösa skyddsmasker framstår inte alls som ett bra alternativ för Sverige. Sann patriotism borde väl tvärtom handla om solidaritet gentemot folket? 

Men så är också detta problemet generellt med de så kallade Sverigevännerna: De är inga vänner, till vare sig det svenska folket eller någon annan. Låt oss lägga detta på minnet.