Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-25 23:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/lisa-magnusson-iran-har-inte-i-fns-kvinnorad-att-gora/

Ledare

Lisa Magnusson: Iran har inte i FN:s kvinnoråd att göra

Nasrin Sotoudeh har dömts till 33 års fängelse och 148 piskrapp efter att ha stått upp för rätten att slippa slöja. Foto: Arash Ashourinia

Mycket lite tyder på att tyranner blir mildare till sinnes, bara för att de dekoreras och släpps in i finrummet. Snarare ger det dem mandat.

Rätta artikel

Det framstår som ett dåligt skämt: Lagom till att Iran tar plats i FN:s kvinnoråd dömer landet, utan rättegång, advokaten och kvinnorättsaktivisten Nasrin Sotoudeh till 38 års fängelse och 148 piskrapp. 

Hennes brott? Hon har företrätt kvinnor som inte vill bära slöja, försvarat dem. Eller, som det heter på diktaturspråk: Hon har spridit statsfientlig information, förolämpat den högste ledaren samt ägnat sig åt spionverksamhet. 

Vad har ett sådant land i FN:s kvinnoråd att göra? Ingenting alls, är svaret.

Det finns nu de som menar att det är bra att låta risiga regimer ta del i det viktiga arbetet med mänskliga rättigheter. Att det sätter press på dem.

Men mycket lite tyder på att tyranner blir mildare till sinnes, bara för att de dekoreras och släpps in i finrummet. Snarare ger det dem mandat.

Saudiarabiens plats i kvinnorådet har exempelvis inte fått landet att sluta skämma ut sig vad gäller kvinnors mänskliga rättigheter. Där råder fortfarande könsapartheid. Kvinnor står under manligt förmyndarskap och får inte göra något utan att deras överhuvud tillåtit det: studera, arbeta, resa, gifta sig, ta emot sjukvård eller ens röra sig fritt. Det finns till och med en statlig app, Absher, som är till för att män ska kunna kontrollera dem och ständigt veta exakt var de befinner sig.

Kvinnor fick i fjol visserligen rätt att köra bil, men den nåden ska man inte ge mycket för när de som stridit för detta samtidigt fängslades eller försvann. Regimen ville inte tillerkänna dem någon seger, och sände också en signal till de som inspirerades att kämpa för fler rättigheter: Försök inte ens.

Iran ska veta att ingen godkänner den brutalitet landets kvinnor utsätts för.

Iran har i sin tur bara blivit allt vidrigare mot iranska kvinnor som går utan slöja på sistone. Det ankommer därför på den fria världen att tydligt visa att den inte tolererar detta. 

Det sades ju exempelvis att svenskorna gjorde helt rätt som bar slöja under ett regeringsbesök i Iran häromåret, och så tyckte jag också. Då. Men nu har jag ändrat mig. 

För nog ska man ta seden dit man kommer, men i ett land där seden är förtryck ska man inte foga sig. Att vägra slöja är olagligt – och just därför ska man göra det. Det är för övrigt även olagligt för kvinnor i Iran att resa utan manlig förmyndare och att bo ensamma på hotell, och svenska ministrar bryter mot dessa lagar utan rättsliga påföljder. Så varför ska de respektera just påbudet om slöja?

Iran ska veta att ingen godkänner den brutalitet landets kvinnor utsätts för. Att den är fullständigt förkastlig, och att omvärlden aldrig kommer att spela med och låtsas som annat, för den goda stämningens skull. Detta är det minsta vi kan göra för de iranska kvinnorna.