Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-22 14:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/lisa-magnusson-is-mormorn-far-aldrig-lamnas-i-fred/

Ledare

Lisa Magnusson: IS-mormodern får aldrig lämnas i fred

Al-hol.
Al-hol. Foto: Maya Alleruzzo, Maya Alleruzzo, Maya Alleruzzo

En luddig ny terrorlag klockan kvart över tolv är inte mycket att hurra för. Mot IS-återvändarna krävs nu permanenta, riktade insatser.

Så står vi här, sju år senare, med början till ett facit. 300 svenska medborgare har under den här tiden rest för att ansluta sig till IS skräckvälde. 150 har återvänt hem – hittills. Till dem hör de så kallade Skråmobarnens mormor, som i det närmaste är att beskriva som en veteran i de här sammanhangen. 

År 2014 tog hon sig till Syrien, året därpå reste hon tillbaka till Sverige. Här lever hon gott som en fri kvinna, för svensk lagstiftning släpar efter, det har därför inte gått att döma henne för brott. I Expressens eminenta nya reportage framgår med all tydlighet att hon heller inte ångrar sig. Tvärtom är hon oerhört aktiv: på internet sprider hon propaganda och samlar in pengar till de IS-anhängare som nu sitter fångna i al-Hol-lägret.

Hade konfrontationen inträffat efter den 1 mars så skulle hon kanske ha kunnat åtalas med hjälp av den senkomna nya terrorlagen. Men lika troligt inte.

När reportern David Baas anonymt stämmer träff med henne i Örebro, under förevändningen att hon ska få 12 700 kronor till sin insamling, slutar det hela – ironiskt nog – med att hon kryper in i en polisbil och får hjälp från platsen, av det samhälle hon vill utplåna, undan journalistisk granskning.

Hade konfrontationen inträffat efter den 1 mars så skulle hon kanske ha kunnat åtalas med hjälp av den senkomna nya terrorlagen. Men lika troligt inte. För vad betyder en luddighet som att det är förbjudet att ge terrororganisationer ”hjälp med ekonomi”? Kvalificerar sig insamlingar till enskilda anhängare i al-Hol?

Vad som nu återstår, vid sidan av att kvart över tolv försöka börja stifta faktiskt användbara lagar, är att hantera IS-återvändarna såsom man hanterar kriminella gäng och andra samhällsfarliga element. 

Det behövs en permanent, riktad insats. Polisen måste ständigt ligga på, störa dem, ta dem för det man kan, därför att lite åtminstone är bättre än ingenting alls. Men ett politiskt svek förblir den här situationen likväl.