Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-08 14:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/lisa-magnusson-jag-tror-varenda-foralder-i-varlden-hade-fatt-panik-i-den-situationen/

Ledare

Lisa Magnusson: Jag tror varenda förälder i världen hade fått panik i den situationen

Foto: Jonas Lindkvist

Det som hände vid Gullmarsplan är illa – även om man tror på vakternas inbördes motstridiga versioner. 

Kruxet med väktarvåld är att allt ofta är svårtolkat efteråt. Ord står mot ord. Vakterna brukar dessutom vara flera, kan vittna för varandra. Den utsatta har mest bara sig själv. Men vad gäller fallet Freja, som DN nu uppmärksammar, är det annorlunda. 

Hon var på väg hem med fyra barn, sent på natten, och såg ordningsvakter ingripa mot en man i tunnelbanan. Hon tyckte att de verkade hårdhänta, så hon tog upp mobilen och började filma. 

Uppgifterna går isär om vad som sedan hände. Men vittnen talar om övervåld från ordningsvakterna. Att de snarast verkade eggas mer, ju mer folk runtomkring försökte få dem att sluta. 

Freja har fortfarande, två år senare, men: ett långt mörkt märke på ena underarmen, ett smärtande knä, en trasig tand. Och så traumat, som får henne att börja gråta så snart hon pratar om den där kvällen. 

Ordningsvakterna själva har kontrat med en suddig bild på något som de hävdar är ett bitmärke hon åsamkat en av dem. Må så vara.

Men även om man väljer att tro vakternas inbördes motstridiga versioner om att hon angrep dem, så är det likväl ett faktum att de släpade iväg henne – och lämnade hennes fyra skrämda barn ensamma, oskyddade, på en tunnelbaneperrong mitt i natten. Utan att försäkra sig om att någon skulle komma och ta hand om dem. 

Jag tror varenda förälder i världen hade fått panik i den situationen. 

Kanske handlade Frejas agerande mot vakterna om mer än så. Kanske förtjänar hon det fängelsestraff hon själv dömts till. 

Men att vittnena som var på plats inte hördes under rättegången mot henne? Och att vakterna tillmättes sådan tyngd av domstolen – trots virriga uppgifter om att hon bitit dem båda, eller nej förresten, bara en av dem? Att deras agerande inte utreds? 

Det är inget högt betyg på rättsstaten.

Ämnen i artikeln

Johanneshov
SL
Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt