Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-21 01:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/lisa-magnusson-kandisarna-borde-fortsatta-lagga-sig-i-politiken/

Ledare

Lisa Magnusson: Kändisarna borde fortsätta lägga sig i politiken

Bild 1 av 3 Natalie Maines från Dixie Chicks.
Foto: Suzanne Cordeiro/REX
Bild 2 av 3
Foto: Rights Managed
Bild 3 av 3 Hasse & Tage, en svensk folkhemsinstitution.
Foto: JAN DELDEN

Jag tycker inte att någon ska shut up and sing.

Tiderna förändras, det enda som är och förblir vad det var är den konstanta avskyn mot kändisar som lägger sig i politiken. Det gäller även dem som med åren fått ett förklarat skimmer över sig.

Vad har väl en komiker med politik att göra?

Som Tage Danielsson, sentimentalt porträtterad i dokumentären ”Hasse & Tage – en kärlekshistoria” som går upp på bio nu den 6 september. Han var engagerad i Amnesty för frigivandet av politiska fångar världen över, han motsatte sig Vietnamkriget, han deltog i en svensk gala till förmån för USA:s svarta medborgarrättsrörelse och där Martin Luther King var hedersgäst. Och så ville han avveckla kärnkraften.

I ett klipp sitter han och diskuterar saken i tv med statsminister Olof Palme. Han säger att svenska folket måste få säga ja eller nej, och förstår inte alls de här olika så kallade alternativa linjerna – avveckla, men med förnuft och så vidare – som partierna drev.

”Det vi begär nu”, säger en märkbart irriterad Olof Palme till Tage Danielsson, ”det är att inte du ska föreskriva vad vi ska fråga folket”. Nej, vad har väl en komiker med politik att göra? 

Svaret är: allt. 

Jag förstår inte Sverigedemokraternas partiledare, Jimmie Åkesson, när han säger att Malena Ernman borde ”fokusera på att sjunga i stället” för att uttrycka sin politiska mening. 

Eller Svenska Dagbladets ledarskribent, Ivar Arpi, när han skäms över att Joakim Thåström, Nina Persson och Eva Dahlgren skrivit under ett upprop mot regeringens flyktingpolitik. 

Jag tycker inte att någon ska shut up and sing, som countrybandet Dixie Chicks anmodades när de tog ställning mot USA:s dåvarande president, George W Bush.

Ibland blir det fel förstås. Grunt eller rent obegripligt. Det gäller inte minst den svenska artistelitens slentrianvänsterfloskler. Och nog hade Liverpools tyske fotbollstränare, Jürgen Klopp, en poäng när han i en intervju sade att det var fel av sportjournalisterna att alltid fråga honom om politik, han har faktiskt ingen större koll. 

”Men folk lyssnar på dig”, trugade reporten.

”Tjaa”, sade Jürgen Klopp. ”Det kanske är det som är problemet. De lyssnar alldeles för ofta på fel personer. Det är därför Donald Trump är president i USA. Det är därför sådana saker händer.”

Politik är inte bara en fråga om värderingar, utan också om sakkunskap, och om en förståelse för demokratin som institution och var gränserna går. I det har kritikerna rätt. Politiker bör inte vem som helst vara. Men politik berör alla. Så, säg mig: Varför skulle just kändisar, av alla medborgare, avstå från att engagera sig?