Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-16 08:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/lisa-magnusson-klamydian-vinner-pa-porrfilter/

Ledare

Lisa Magnusson: Klamydian vinner på porrfilter

Foto: Åsa Westerlund

Porrfilter stoppar inte ”dålig” porr, de stoppar inte ens porr – de stoppar allt som har med sex att göra. Inklusive statliga kondomkampanjer.

Lisa Magnusson
Rätta artikel

Ungdomar slarvar med kondomen, visar RFSU:s studie av de nordiska länderna. Skräcken inför en oönskad graviditet är visserligen fortfarande stor, det framgår i exempelvis Folkhälsomyndighetens rapport, men det kan man ju skydda sig mot på annat sätt. 

Och om man skulle smittas av klamydia eller gonorré? Ja, då är det väl bara att fixa lite antibiotika. Det ordnar sig alltid. Ungefär så måste de unga resonera.

Hur ska man komma till rätta med sådan nonchalans? Ja, inte genom en stor kondomkampanj i alla fall. När staten nu lanserade en i sociala medier stoppades den av porrfiltren i samtliga kanaler: Facebook, Instagram och Snapchat. Youtube satte en åldersgräns på 18 år. Alla är de amerikanska, med amerikansk moral – allt som är naket ska bort.

Få lär vilja sitta och googla rätt på statlig kondominfo.

Den där nymoralismen är ett problem. Men de stora cyberdrakarna är privata företag utan förpliktelser att visa sig frisinnade gentemot användarna. Inte heller måste de svara på frågor kring sina beslut. Så det gör de inte. Allt oftare heter det att medierna ”har sökt” dem, utan framgång. Det är svårt att göra något åt det.

Men den stoppade kondomkampanjen illustrerar också vådan av att försöka censurera kring sex. Någon bra och tydlig gräns går inte att dra, och det statliga porrfilter som Centerpartiet, Kristdemokraterna, Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ önskar införa är därför dömt att bli ett fiasko. Det är inte ”dålig” porr ett sådant filter stoppar, det är inte ens porr, det är sex.

Dagens tonåringar är bättre på den nya tekniken än föräldrar och lärare. De kommer därför att leta sig runt censuren. De kommer att hitta porr. Men få lär vilja sitta och googla rätt på statlig kondominfo. Så är det alls inte dygden som vinner på skyddande porrfilter, den stora segraren är dumheten. Och könssjukdomarna, uppenbarligen.