Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-11-25 18:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/lisa-magnusson-lat-oss-valkomna-de-ofrivilligt-gravida-polskorna-till-sverige/

Ledare

Lisa Magnusson: Låt oss välkomna de ofrivilligt gravida polskorna till Sverige!

En värld utan abort är en grym  värld.
En värld utan abort är en grym värld. Foto: Cezary Kowalski/TT

Förr i tiden åkte svenskorna på ”Polenresor” för att göra abort. Nu är det dags för oss att återgälda tjänsten.

En gång i tiden, på 60-talet, var ”Polenresorna” ett begrepp i samhällsdebatten. Varje år reste tiotusentals svenska kvinnor för att göra abort. Hemma i Sverige var det fortfarande svårt. Drygt 10.000 ansökningar inkom årligen till Medicinalstyrelsens abortnämnd, men bara drygt en tredjedel beviljades.

Med tiden, och med enveten kamp, kom Sverige till sist att införa fri abort, alltså rätten att få avsluta en graviditet utan att behöva böna och be.

Detta tjänar inget annat till än att utsätta henne för outsäglig fasa och plåga.

Vissa partier skulle nog gärna tafsa på aborträtten här, men det vågar de inte nu. Det vore alldeles för inopportunt: en överväldigande majoritet av folket är för den svenska lagen – 83 procent, visade en mätning som Aftonbladet gjorde häromåret. I Sverige är slaget vunnet, åtminstone för den här gången. För ingen seger kan någonsin tas för given i de här sammanhangen. Om detta påminner Polen, som gått åt motsatt håll.

Med åren skärptes landets tidigare så generösa lag alltmer, och 1993 försvann en nyckelformulering om ”svåra livsomständigheter” som tidigare hade möjliggjort generösa tolkningar. I stället förbjöds alla aborter förutom de som var ett resultat av våldtäkt eller incest, där den gravida kvinnans liv och hälsa var i fara eller där fostret var allvarligt skadat. I praktiken har bara det sistnämnda skälet kunnat åberopas, 98 procent av aborterna beviljades i fjol på denna grund.

Men inte heller denna lilla skärva frihet får kvinnorna i Polen behålla. Nu har styret beslutat att det strider mot landets författning att tillåta abort av allvarligt skadade foster.

Och här någonstans börjar det likna ren, utstuderad tortyr: Även om det är fastslaget bortom alla tvivel att ett foster kommer att dö, så tvingas kvinnan alltså bära det graviditeten ut och föda det. Detta tjänar inget annat till än att utsätta henne för outsäglig fasa och plåga – och kanske även fostret. Inte undra på att polackerna gått ut för att protestera vilt på gatorna.

När man diskuterar abort måste man veta att detta är vad man pratar om, detta är vad förbud skapar. Inte en Disneyvärld där allt blir bra till slut och ingen behöver dö. I stället en tillvaro där kvinnor antingen tvingas bära, föda och ibland också fostra barn de av olika skäl inte vill ha, eller där de desperat och med risk för sitt eget liv försöker avsluta graviditeten själva, eller där de – om de kan – reser till en abortklinik utomlands.

Ett ideal så likgiltigt inför människors lidande att det frambringar den sortens framtid är inget att ha. Låt Sverige motverka det så gott det går, och välkomna polskorna hit. Det är dags för oss att återgälda tjänsten.

Ämnen i artikeln

Polen
Abort
Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt