Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-25 11:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/lisa-magnusson-likriktning-ar-ett-banalt-stilideal/

Ledare

Lisa Magnusson: Likriktning är ett banalt stilideal

Gentrifierade Hornstull.
Gentrifierade Hornstull. Foto: Jessica Gow/TT

Ursäkta en liberal, men varför ska byråkrater få bestämma ned på detaljnivå hur folks hem ska se ut?

Vet ni varför den svenska stadsbilden känns så grå och slätstruken? Det är inte bara vädret. Det är också likriktningen. 

Jag har tidigare skrivit om hur gentrifieringen bidrar till den, inte minst i huvudstaden där städad medelklass steriliserar varenda stadsdel den flyttar in i. Konformitet är ett oerhört banalt stilideal, men i Sverige har den kommit att misstas för smakfullhet. Och det präglar även de lokala myndigheterna.

För kommunerna tycks allt ha ett kulturhistoriskt värde.

Alla är exempelvis överens om vikten av att ställa om vår konsumtion, för klimatets och miljöns skull. För att uppmuntra grön el har staten bland annat luckrat upp reglerna för solceller på villatak. 

Likväl har stadsbyggnadskontor landet runt gång på gång stoppat sådana projekt, med motiveringar i stil med att paneler ”förvanskar områdets karaktär”, att det kan se ut som att det är hål i taket, och så vidare. 

För kommunerna tycks allt ha ett kulturhistoriskt värde. Nu senast har Lärarförbundet förbjudits att riva sitt gamla hus på Kungsholmen, trots att det är oanvändbart på grund av rasrisken. Men det är ju från 30-talet!

Och i Järfälla fick en familj nyligen hem ett fönsterkuvert med böter på 14 000 kronor plus en befallning om att ”återställa” sitt högst ordinära 70-talshus, efter att ha målat om det i grått. 

Beslutsfattarna tycker att det ska vara rött. Området måste vara enhetligt! Flera andra grannhus har också målats om i en brottsvåg mot tjänstemannaestetiken, men det hann preskriberas innan det upptäcktes. Bara detta enda hus ska ”återställas”.

Ursäkta en liberal, men varför ska byråkrater få bestämma ned på detaljnivå hur folks hem ska se ut? Om de tycker att åsynen av det annorlunda är så anskrämlig får de väl titta åt ett annat håll. 

Vi är inte gjorda för denna slätstrukenhetens brutalism som fortfarande präglar stadsbilden på många håll. Ögat blir deprimerat. Det är så dumt. Och sorgligt.