Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-21 01:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/lisa-magnusson-moderaterna-tror-att-piskan-ar-den-basta-moroten/

Ledare

Lisa Magnusson: Moderaterna tror att piskan är den bästa moroten

Bild 1 av 2
Foto: Christine Olsson/TT
Bild 2 av 2 Sommarjobbare.
Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Att sätta käppar i hjulet för unga som vill sommarjobba är inte att ”stärka drivkraften”.

Rätta artikel

I Växjö kommun får ungdomar bara söka kommunala sommarjobb om de har godkända betyg i matematik och svenska. Moderaten Oliver Rosengren, som är ordförande i nämnden för arbete och välfärd, tror själv att ingen annan kommun ställer lika höga krav. Han är mycket nöjd. 

”Om vi inte rustar de unga för den riktiga arbetsmarknaden under tiden vi har chansen när de går i skolan, så rustar vi Växjös ungdomar sämre. Det är inte bra om vi lurar unga att tro att det är lätt att få ett jobb, för det är det inte”, säger han till SVT Småland. Och illustrerar därmed hela problemet med Moderaterna.

För nog har partiet liberala reflexer, men själva grundinstinkten är ändå att politik betyder att en auktoritet uppfostrar folk, ofta genom att – som Oliver Rosengren kallar det – ”stärka drivkraften” i de utsatta att sluta vara utsatta. 

De tror att piskan är den bästa moroten, och påminner i sina sämsta stunder fortfarande om den där godsägaren som Hans Alfredson gestaltade i ”Den enfaldige mördaren”, han som driver in en skuld så stor att bonden Månsson blir tvungen att sälja sin enda tillgång, en häst, för att betala den. Varpå godsägaren godmodigt slänger sedlarna på brasan, och förklarar för den utblottade bonden att det är ju inte pengarna det handlar om, det är principen.

Och vad annat kan man kalla det än en meningslös och rätt sadistisk princip, när Moderaterna sätter käppar i hjulet för de unga som hankar sig fram genom tillvaron? Inte ”stärker det drivkraften”. 

Det är helt enkelt inte sant att politiker ”rustar unga för den riktiga arbetsmarknaden” genom att hindra dem att jobba.

Som bland andra Rickard Ulmestig, docent i socialt arbete, påpekar: ”Möjligheten att få ett feriejobb, som kan ge viktig erfarenhet och referenser från en arbetsgivare, kanske är extra viktig för den grupp som kommer gå ut gymnasiet med ofullständiga betyg, och att den här reformen skulle öka den här svaga gruppens möjligheter att få arbete i framtiden skulle jag säga är rent nonsens.”  

Det är helt enkelt inte sant att politiker ”rustar unga för den riktiga arbetsmarknaden” genom att hindra dem att jobba. Det rimliga, och mest rättvisande, vore i stället att låta arbetsmarknaden själv utvisa vilka som är anställningsbara och ej. 

Kanske kommer vissa elever då till insikt om att de faktiskt måste ta skolan på allvar, för annars kommer de vara körda i vuxenlivet sedan. Men kanske kan somliga också i det praktiska yrkeslivet få en chans att för en gångs skull få känna sig bra på något? Kanske väcks till och med en dröm, och med den ett konkret mål att kämpa för?

Fast det rör ju inte godsägaren, där han sitter i kommunhuset i Växjö och tänker ut principer som ska lära medborgarna en samhällsläxa.