Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-23 21:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/lisa-magnusson-netflix-ar-den-moderna-diktatorns-hantlangare/

Ledare

Lisa Magnusson: Netflix som den moderna diktatorns hantlangare

Foto: Cliff Owen

Det som verkligen gör de nya mediehusen speciella är att de låter ängslighet och ekonomiska intressen styra. Och sedan vägrar de svara på frågor från riktiga journalister.

Lisa Magnusson
Rätta artikel

Saudiarabiens kronprins, Mohammed bin Salman, har hyllats som en reformist: Se, han har till och med bestämt att kvinnor ska få köra bil! Men i själva verket har han inte moderniserat Saudiarabien, han har bara moderniserat det saudiska diktatorskapet. Om något borde det ha blivit tydligt i och med mordet på journalisten Jamal Khashoggi inne på landets konsulat i Turkiet. Det påpekade den amerikanske komikern Hasan Minhaj i sin talkshow ”Patriot act”.

Saudiarabiens regim förargades över frispråkigheten och kontaktade tv- och filmsajten Netflix, som svarade med att göra avsnittet otillgängligt för saudiska tittare. Detta är inte första gången någon av de nya mediegiganterna på internet har gått odemokratiska krafter till mötes. Och det är så motsägelsefullt, alltsammans.

Despoternas humör får gå före yttrandefriheten.

För dessa företag – Google, Youtube, Facebook, Twitter, Netflix med flera – tycks å ena sidan betrakta sin verksamhet på ett nästan religiöst vis. De är minsann inga vanliga publicister, de är något mer, något större, de är frälsare som ska göra världen till en ny och bättre plats!

Samtidigt åsidosätter de gång efter annan sitt publicistiska ansvar genom att censurera sig själva och andra. Despoternas humör får gå före yttrandefriheten. Det gäller i länder som Kina och Ryssland och nu också i Saudiarabien.  

Med detta agerande avslöjar de sig: Uppenbarligen värderar de själva inte sin plattform särskilt högt, och inte heller sitt inflytande, det är bara säljsnack. Det som verkligen gör dessa nya mediehus speciella är att de struntar i sitt grundläggande uppdrag och i stället låter ängslighet och ekonomiska intressen styra. Och sedan vägrar de svara på frågor från riktiga journalister. 

Några världsförbättrare är de med andra ord inte. Snarare de moderna diktatorernas hantlangare.