Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-16 09:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/lisa-magnusson-philip-botstrom-satter-sin-karriar-framfor-rorelsen/

Ledare

Lisa Magnusson: Philip Botström sätter sin karriär framför rörelsen

Philip Botström, ordförande för SSU.
Philip Botström, ordförande för SSU. Foto: Claudio Bresciani/TT

Vem vill vara med i ett SSU som kapats av extremister?

Lisa Magnusson
Rätta artikel

Philip Botström är ett namn att lägga på minnet. Han är ordförande för SSU, och kommer att gå vidare till höga poster inom moderpartiet Socialdemokraterna. 

Jag säger inte detta med beundran, jag bara konstaterar det. Detta märks nämligen på hans sätt att hantera krisen med religiösa extremister som infiltrerat ungdomsförbundet i Skåne.

Där satt en distriktsordförande som sagt att ateister saknar moral. I likhet med flera andra medlemmar hör han till en kontroversiell moské i Malmö, vars imam bland annat yttrat sig nedsättande om homosexuella.

En annan tidigare Skånetopp har yttrat sig antisemitiskt, kvinnoförnedrande och våldsbejakande.

Och en nuvarande framträdande företrädare i distriktet har enligt egen utsago praktiserat på en utrikesförvaltning inom en militärdiktatur.

En riktig ledare tar då ansvar. Pekar med hela handen på dörren och understryker att SSU är en demokratisk organisation, vänligen läs våra stadgar, och passar inte galoscherna så dra. En karriärist, däremot, glider undan, säger: ”Om de här uppgifterna stämmer så antar jag att det finns människor som inte velat att de ska komma till min kännedom.”

Så sade Philip Botström när Kvällsposten konfronterade honom. Ursäkta? Det är en ordförandes uppgift att hålla koll på sådant här, och vidta åtgärder.

Nu beskrivs hur detta gäng unga män inte respekterar demokratiskt arbete, är aggressiva, och skrämmer andra till tystnad på mötena.

Medlemmarna sviker de politiska organisationerna. Därmed är också risken större att de infiltreras av krafter med helt annan agenda. Det behöver inte ens röra sig om särskilt många personer för att de ska lyckas manövrera ut de andra. Det gör i sin tur partierna och deras förbund ännu mindre attraktiva för sina riktiga sympatisörer.

Det tycks vara just detta som har hänt med SSU i Skåne, och i synnerhet då Malmö. Denna lokalorganisation ansågs länge vara mer vänster än Ung vänster. När den gamla styrelsen skulle bytas ut ska den religiösa falangen ha passat på att ta över.

Nu beskrivs hur detta gäng unga män inte respekterar demokratiskt arbete, är aggressiva, och skrämmer andra till tystnad på mötena.

Inom många partier till vänster finns en naivitet och en flathet gentemot religiösa extremister – så länge det rör sig om personer med utländska rötter, som man så gärna vill inkludera.

Men om partierna och deras förbund ska kunna hålla rent så måste de först våga storstäda. Och för sådant grovjobb krävs en stark ideologisk ryggrad och en övertygelse om att det viktigaste inte är att undvika att lorta ned sina egna händer, utan att rörelsen far väl. Finns det tillräckligt många sådana personer i SSU?

Läs mer:

Flera företrädare för SSU Skåne uppmanas avsäga sig sina uppdrag

En tidigare version av artikeln innehöll missvisande uppgifter. Artikeln har därför uppdaterats.