Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-27 04:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/lisa-magnusson-politikerna-maste-ut-ur-domstolarna/

Ledare

Lisa Magnusson: Politikerna måste ut ur domstolarna

Flyktingaktivisten Elin Ersson i Göteborgs tingsrätt. Foto: Adam Ihse / TT

Problemet är inte bara sverigedemokraten som försökte få en flyktingaktivist fängslad. Det är hela systemet.

Rätta artikel

Hon grät, men hon vägrade sätta sig ned i flygplanet. Ombord var nämligen en man som skulle utvisas, och hon ville stoppa detta. Hon såg rätt in i mobilkameran och förklarade för kabinpersonalen, för världen, vad hon gjorde och varför, och till slut eskorterades de båda av planet. För detta åtalades hon givetvis sedan i domstol. Men, noterade Mårten Schultz, professor i civilrätt, det var något märkligt med domen

Däri framgick nämligen att en nämndeman, utsedd av Sverigedemokraterna, försökt få flyktingaktivisten fängslad. När Svenska Dagbladet grävde vidare såg de att han redan före rättegången avfärdat henne som en ”brottsling” i sociala medier, och alltså varit jävig. Han har också uttryckt en rad andra extrema åsikter, som att polisen ska ”skjuta först och fråga sedan” och att Miljöpartiet och Vänsterpartiet borde förbjudas. Nu riskerar han att tvingas lämna sitt uppdrag. Flyktingaktivisten har begärt att rättegången tas om.

Sverigedemokraternas förre rättspolitiske talesperson, Kent Ekeroth, uttryckte rent av att det är önskvärt att deras nämndemän företräder partiets politik i rätten.

Men frågan är större än så. Vad hade hänt om den här nämndemannen inte skrävlat i sociala medier? Om han bara tyst hade tänkt samma saker, och sedan gjort sitt bästa för att bura in aktivisten och alla andra personer som av politiska skäl misshagar honom. 

Sverigedemokraternas förre rättspolitiske talesperson, Kent Ekeroth, uttryckte rent av att det är önskvärt att deras nämndemän företräder partiets politik i rätten. Och en studie från Handelshögskolan i Göteborg har visat att när sverigedemokrater är inblandade ökar sannolikheten för fällande dom mot personer med arabiska namn med 17 procentenheter. 

Men vi behöver inte stanna vid dem: Samma risk för politiserade domar löper vi givetvis med andra partiers företrädare, och det urholkar rättssäkerheten. 

Politiker ska hållas borta från domstolarna, det begriper nästan alla demokratier. Det är hög tid att också Sverige fattar detta, och gör något åt det eländiga nämndemannasystemet.