Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-08 21:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/lisa-magnusson-reklamombudsmannen-diskriminerar-de-gamla/

Ledare

Lisa Magnusson: Reklamombudsmannen diskriminerar de gamla

”Retfullt.” (Bild från Apotek Hjärtats dömda reklamfilm.)
”Retfullt.” (Bild från Apotek Hjärtats dömda reklamfilm.) Foto: Apotek Hjärtat

Alla är dåliga på teknik, det har inget med ålder att göra.

Den gamle mannen sitter hukad över datorn och kämpar med något, det vill sig inte. Han trycker hårt på musen. 

”Retfullt”, mumlar han. 

Vi är nog många som känner igen oss. Den nya tekniken lever sitt eget outgrundliga liv, nästan ingen förstår sig på den ordentligt, det är bara att hoppas på att den ska vilja samarbeta. 

Men eftersom det är en reklamfilm det rör sig om förskönar den verkligheten. Den gamle mannen behöver inte sitta där och bli alltmer frustrerad och till sist ge upp. Han bara ringer sin dotter, som svarar direkt och är solig, och dessutom hjälper honom att beställa hem mediciner från Apotek Hjärtats hemsida.  

Slutet gott, allting gott, skulle man kunna tro. Men Reklamombudsmannens opinionsnämnd fäller nu reklamfilmen för att den är – jag citerar – ”diskriminerande mot äldre och nedvärderar deras digitala förmågor”. 

Är det inte snarare den slutsatsen som är diskriminerande gentemot de äldre? För det är ju ingenting som säger att mannen är dålig på teknik bara för att han är gammal. Men detta är just typiskt.

Jo, jag har också äldre närstående som ringer mig med sina tekniska problem.

De gamla underskattas ständigt, också i ett progressivt land som Sverige, kanske särskilt här: moderniteten betror det unga och släta. Reklamombudsmannens opinionsnämnd bidrar ironiskt nog till detta.

Jo, jag har också äldre närstående som ringer mig med sina tekniska problem. Jag svarar alltid irriterat och kan sällan hjälpa eftersom jag själv är tekniskt funktionsutmanad. Bristande ”digital förmåga” har ju nämligen inget med ålder att göra, det slår mot alla: rik som fattig, man som kvinna, ung som gammal. 

Och i grunden är de gamla som alla andra, bara äldre. De är inga duvungar. Det finns därför ingen anledning att behandla dem som vore de för ömtåliga för antydningar om att någon i deras demografiska grupp skulle kunna tänkas ha problem med en hemsida.