Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-24 06:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/lisa-magnusson-religiosa-samhallen-blir-alltid-tyranniska/

Ledare

Lisa Magnusson: Religiösa samhällen blir alltid tyranniska

Foto: Henrik Montgomery/TT

Religion bör aldrig blandas med politik. Som tur är kan man både äta kakan och slippa russinen.

Lisa Magnusson
Rätta artikel

Vad tror liberalerna på? Det undrar Joel Halldorf, docent i kyrkohistoria, på Expressens kultursida. Texten, som bland annat vänder sig till mig, markeras som en ”slutreplik”, men inte kan man begära att få sista ordet om man samtidigt ställer en sådan fråga? 

Den är ju så genialisk i det att den sammanfattar hela problemet med att blanda religion och politik, såsom Joel Halldorf gör. 

Frågan om vad liberalerna tror på utgår från att liberalismen ska ha något alls att säga om människors privata tro. Detta faller sig naturligt för den kristna eftersom religionen själv inte kan låta bli att göra den sortens totalitära anspråk på tanken, på själen. I svensk debatt brukar folk vanligen vara rörande överens om att det är ett problem. Åtminstone vad gäller islam.

Postmodernismen är trots allt inget mer än en återvändsgränd intill nihilismens stinkande container.

Men nu finns en liten klick intellektuella – jag har tvingats emotta spirituella rimmade verser (!) av dem på Twitter – som tycker att det är roligt att försvara just kristendomen. Och det kanske det är: något ska man ju tro på, och förfäkta. Postmodernismen är trots allt inget mer än en återvändsgränd intill nihilismens stinkande container. 

Religionen har därtill många tilltalande sidor. Den skänker tröst, hopp, styrka och en vilja att göra gott. Som tur är kan man både äta kakan och slippa russinen. För allt fint som religionen har att ge, också i form av gemenskap på en samhällelig nivå, förekommer även i sekulära samhällen. 

Det handlar alltså inte om att gudarnas livsregler nödvändigtvis är dåliga. Men när de letar sig ut från det privata och upphöjs till allmänna rättesnören blir de alltid grymma, tyranniska, just eftersom det inte finns något att sätta emot. På Herren rår inga argument, det vore en hädelse att ifrågasätta Honom.

Av det skälet är den enda rimliga svaret på frågan om vad en liberal tror på: Det har du faktiskt inte med att göra.