Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-19 20:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/lisa-magnusson-sex-ar-inte-samma-sak-som-sexism/

Ledare

Lisa Magnusson: Sex är inte samma sak som sexism

För sexuellt? Foto: Izabelle Nordfjell / TT

Allt som andas kvinnlig sexualitet är förnedrande, anser de självutnämnda kvinnovännerna. De utgör ett verkligt hot mot kvinnors frihet och rätt till sina egna kroppar.

Rätta artikel

Det är samma gamla visa: Någon kvinnoorganisation begår en debattartikel som ställer krav om ett statligt porrfilter, antingen för unga eller för hela befolkningen. Ibland är det kvinnojourerna som står som undertecknare – Roks, Unizon och så vidare. Ibland är det Centerkvinnorna. Nu senast S-kvinnorna (”Ska vi ha porrtidningar i skolbiblioteket också?”, Expressen 3/4). 

De som till äventyrs säger emot misstänkliggörs och anklagas för att gå sexindustrins ärenden. Repetera, ad nauseam. 

Varför bekymrar sig porrmotståndarna aldrig med att sätta sig in i den här frågan, när den nu är så viktig för dem? Det undrar jag ibland. 

För verkligheten är ju den att även om man nu tyckte att det vore en god idé att filtrera bort just porr från internet, så är det omöjligt att genomföra rent praktiskt. Det är omöjligt att skilja porr från erotik, från information. Så slutar det hela med att allt som har med sex att göra försvinner. 

Där råder absolut sexualmoral: allt som ens påminner om sex är förbjudet.

Ungefär som i vintras när den svenska statens kondomkampanj stoppades av de puritanska porrfiltren i samtliga sociala bildmedier: Facebook, Instagram, Snapchat och YouTube. Där råder absolut sexualmoral: allt som ens påminner om sex är förbjudet. Inklusive konstprojekt med fingrar som suggestivt smeker bananer och klyftade blodapelsiner. Blessed be the fruit.

Men kanske är det också detta som är poängen. För är det något som utmärker dessa självutnämnda kvinnovänner, så är det att de lever i övertygelsen om att sex är detsamma som sexism. Är det inte porren så är det anspelningar i reklamen, oanständig fiktion eller vad som helst. 

Allting som andas kvinnlig sexualitet är i själva verket förnedrande och måste bort, anser den här sortens ”feminister”. 

Se där, en typ av kvinnohat som faktiskt på riktigt är ett hot mot kvinnors frihet och rätt till sina egna kroppar.