Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-07 11:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/lisa-magnusson-skattefinansierade-verksamheter-maste-kunna-granskas/

Ledare

Lisa Magnusson: Skattefinansierade verksamheter måste kunna granskas

Offentliga handlingar ska vara offentliga.
Offentliga handlingar ska vara offentliga. Foto: THOMAS KARLSSON / DN / TT

Sveriges hantering av pandemin ska absolut utvärderas om några år – men den behöver också undersökas fortlöpande.

Det är tufft att bli granskad. Så nog kan man förstå makthavares själva önskan att dra sig undan omvärldens blickar in i en liten skrubb, och ta alla sina papper och misstag med sig. Men att faktiskt agera på den impulsen? Att neka journalister information, att försvåra insyn, att förhindra personal att tala med medierna? Att i vissa fall till och med gömma eller radera dokument? 

Den här sortens beteende är tyvärr vanligt – trots att så många av dem som hanterar sådana här frågor är utbildade journalister som de senaste åren har sadlat om och blivit kommunikatörer, pressansvariga och dylikt. Man skulle ju kunna tro att det inneburit att myndigheter, kommuner och regioner fått större förståelse för värdet av tidningar, radio och tv. Men så har det inte blivit. 

På flera håll har offentliganställda blivit tillsagda att inte prata med journalister.

Allra särskilt tydligt har detta stått sedan coronasmittan tog fart i våras. Sveriges hantering av pandemin ska absolut utvärderas om några år – men den behöver också undersökas fortlöpande. Detta för att kunna peka på misstag och fel, och för att visa på nödvändiga förändringar.

Just nu tyder mycket på att inte bara den svenska äldreomsorgen havererade i ett kritiskt inledande skede, utan att det också finns ett systemfel i det att myndigheterna, kommunerna och regionerna knappt har kontakt med varandra, att ingen vill vara den som lägger sig i eller talar om för andra hur de ska agera, och att det följaktligen inte finns något samarbete att tala om.

Det är svårt att få någon tydlig insikt i exakt vad som brister, eftersom försöken till granskning så ofta saboteras. Så långt har det gått att journalister på många håll nekas grundläggande fakta som exempelvis hur många som är smittade inom äldreomsorgen, var smittan fått fäste och hur stor andel av personalen som drabbats. Inte sällan med lagboken som låtsat stöd. 

På flera håll har offentliganställda blivit tillsagda att inte prata med journalister. I Södermanland mörkas systematiskt information. Och i Region Stockholm drar ofta beställningar av offentliga dokument ut orimligt mycket på tiden (SvD 23/6).

Det blir alltid pompöst att tala om den fungerande demokratin, men en av dess hörnpelare är att makten kan granskas. Så viktig är principen att den står inskriven i grundlagen. I en debattartikel i DN (23/6) uppmanar nu därför Utgivarna alla publicister att driva den här sortens ärenden vidare till högre instans. Men det räcker inte. 

Insikten om vikten av mediegranskningar måste öka – allra särskilt då inom verksamheter som finansieras med våra skattepengar.

Ämnen i artikeln

Mediepolitik
Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt