Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 04:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/lisa-magnusson-stenaldersmanniskorna-var-inga-genier/

Ledare

Lisa Magnusson: Stenåldersmänniskorna var inga genier

Foto: Mikael Gustafsson/Naturfotograferna/IBL

Folk var inte smartare och kunnigare förr.

Allt var bättre förr. Ungdomen respekterade de vuxna, människor var artigare och stavade bättre, blommorna doftade mer. Det är min allmänna känsla. Och så kunde folk saker, fyller Ulf Danielsson, professor i teoretisk fysik, i (DN 9/9). 

Nu för tiden fattar ingen någonting, han är bekymrad över det. ”När ingen orkar eller kan gå på djupet växer komplexiteten och flygplanen ramlar ner från himlen” – ”i det långa loppet leder det till en civilisationens återgång och slutgiltiga fall”.

Skulle vi kunna förklara hur en radio fungerar, eller hur man bygger en månraket? Eller hur man gör glas av sand?

Han frågar retoriskt vad vi skulle kunna berätta för stenåldersmänniskorna, antikens greker eller någon från medeltiden? Skulle vi kunna förklara hur en radio fungerar, eller hur man bygger en månraket? Eller hur man gör glas av sand?

Nej. Och det är rätt fascinerande, hur vardagstingen förblir mystiska för oss. Hur många vet egentligen hur en cykel fungerar? Hur många kan ens rita en cykel?

Men så har det ju alltid varit. 

Före det moderna samhället fanns det medeltida skråsamhället, där var och en specialiserade sig på en enda sak. Stenåldersmänniskorna var heller inga universalgenier. Och de flesta gamla greker var inte så lärda.

För Ulf Danielsson kontrasterar vår dumhet med en anekdot om hur man utanför grekiska Antikythera hittat ett mekaniskt underverk som kan dateras till cirka år 100 f Kr, och som visar planeternas position på himlen med hjälp av ett invecklat system av stänger och kugghjul. Men få av dåtidens människor lär ha vetat hur det fungerade. De flesta visste förmodligen inte att det alls existerade.

Den verkliga skillnaden mellan oss som lever nu och dem som levat före oss är att tillgången till ny teknik är så utbredd i de djupa folklagren nu. Och aldrig tidigare har information – kunskap – varit så nära, för dem som orkar sträcka sig efter den.