Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-09-26 14:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/lisa-magnusson-svenskarna-maste-inse-att-pappa-staten-inte-kan-betala-bort-elkrisen/

LEDARE

Lisa Magnusson: Svenskarna måste inse att pappa staten inte kan betala bort elkrisen

Winter is coming.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det kommer bli en tuff vinter, även med bidrag. Vi kommer inte kunna leva som vanligt. Det måste politikerna våga säga.

Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.

Det har blivit något av en folksport inom den högerlutande medelklassen att gläfsa om att andra borde skärpa sig: Det är väl bara att se till att sluta vara arbetslös, sjukskriven, invandrad och obevandrad i svenska, eller vad problemet nu är?

Märkligt nog tycks detta dock mest gälla dem som har det svårt på riktigt. För över lag är svenskarna – inte minst den högerlutande medelklassen – annars bortskämda med att endast det bästa är gott nog, och medför något minsta lilla obehag så förväntas staten rycka in och rädda situationen, kosta vad det kosta vill.

Medför något minsta lilla obehag så förväntas staten rycka in och rädda situationen, kosta vad det kosta vill.

Så kunde kvällstidningarna rapportera om svenskar som inte tog sig hem när pandemin sakta lamslog världen, och som sedan satt där på olika flygplatsgolv utomlands, solbrända och chockskadade över att allt var igenbommat. 100 miljoner kronor sköt regeringen till i maj 2020, i ett första skede, för att ”assistera” diverse resor tillbaka till Sverige.

Och när Ryssland invaderade Ukraina var svenskarna bland de första att fördöma, det gäller ju vårt brodersfolk, som bär våra färger. Självklart ska vi sända dem våra sympatier och avlagda kläder, och göra allt för dem! Allt! Utom att betala mer för att tanka bilen, när priserna gick upp till följd av kriget.

Låt mig avbryta mig själv: Vårt land är avlångt, och glesbefolkat. Om vi menar allvar med att hela Sverige ska leva, så kommer det livet också att kräva viss konstgjord andning. Men det är orimligt att så många partier genast började utlova subventioner som inte tog någon som helst hänsyn till annat än att ingen enda svensk skulle behöva betala ett enda öre extra i onödan för att åka bil – oavsett om de hade råd med det eller ej, oavsett om de kunde ta sig fram på annat sätt.

Nu är vi på väg in i en energikris som, om tillräckligt mycket faller sig illa, kan störta Europa ned i akut kaos. El har blivit en bristvara, priserna ökar. Och genast kommer vansinnesförslag om bidrag som är utformade så att de uppmuntrar hög elkonsumtion.

Sverige under vinterhalvåret kommer att vara Sverige under vinterhalvåret, och det behövs därför någon sorts riktat bidrag för att folk inte ska bli ruinerade. Lösningen är likväl inte att pappa staten halar upp plånboken för att vi alla ska kunna leva på som vanligt. Det kan vi inte, eftersom problemet i grunden är en energibrist. Vi måste vara sparsamma med elen.

”Samhället” kommer den här gången att bestå av sina minsta beståndsdelar: av dig, och av mig. Vi kommer kollektivt få lära oss att diska, tvätta och duscha på obekväma tider, vi kommer ha det kallare hemma. Det lär understundom bli tufft. Sådant måste politiker också våga säga.

Läs fler texter av Lisa Magnusson här.

Ämnen i artikeln

Elpriset
Elnätet

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt