Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-09 04:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/lisa-magnusson-sverige-riskerar-att-fa-daligt-rykte/

Ledare

Lisa Magnusson: Sverige riskerar att få dåligt rykte

Morgan Johansson har KU-anmälts av Moderaterna.
Morgan Johansson har KU-anmälts av Moderaterna. Foto: Henrik Montgomery/TT

Kompetensutvisningarna är en tragedi, både för de drabbade personligen och för samhället.

Det händer att viktiga beslut dröjer. Processer tar tid. Ibland råder delade meningar om hur detaljerna ska utformas. Men vad gäller de så kallade kompetensutvisningarna är det annorlunda. Där är ju så gott som alla överens.

I hur många år har vi inte hört politikerna upprört påtala vansinnet i att utvisa högkvalificerad arbetskraft på grund av formella papperspetitesser som att någon tagit ut för lite semester eller att arbetsgivaren betalat för låg lön?

För ett och ett halvt år sedan avgjorde januariavtalet att det nu får vara slut på dylika dumheter, en gång för alla. Och förra sommaren hävdade Migrationsverkets generaldirektör, Mikael Ribbenvik, belåtet att ”vi kan slå fast att kompetensutvisningarna har upphört”. 

Men de bara fortsätter. Trots att ingen förespråkar dem. 

Vi vill väl vara ett land dit de begåvade och briljanta kommer, och därmed lockar ännu mer begåvning och briljans?

Senast den 1 maj skulle den utredning som tillsatts ha tagit fram ett nytt lagförslag. Skedde detta? Icke. Nu anmäler Moderaterna justitieminister Morgan Johansson till konstitutionsutskottet, KU.

Det är förstås för sent för Marvin Ngoma, expert på cybersäkerhet, som just ska utvisas efter sex år i Sverige, eftersom den tjänst han fått inte låg ute på Arbetsförmedlingen i rätt antal dagar. ”Jag kan inte förstå att det här händer. Jag har investerat min tid, jag har ansträngt mig”, säger han till Dagens Industri (10/6).

Jo, och han är inte ensam, utan bara den senaste av otaliga drabbade.

Kompetensutvisningarna är en tragedi. Både personligen för var och en som flyttat hit och fått jobb inom just det som just de är bra på. Men det är lika mycket en förlust för Sverige, som inte bara blöder högkvalificerad arbetskraft utan också riskerar att få dåligt rykte.

Vi vill väl vara ett land dit de begåvade och briljanta kommer, och därmed lockar ännu mer begåvning och briljans? Då måste också kompetensutvisningarna upphöra. I förrgår, tack.

Ämnen i artikeln

Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt