Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-15 11:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/lisa-magnusson-sveriges-extrema-debattklimat-star-i-vagen-for-integrationen/

Ledare

Lisa Magnusson: Sveriges extrema debattklimat står i vägen för integrationen

Foto: Jorma Valkonen/TT

Vi lever definitivt inte i landet Lagom.

Något som verkligen gläder mig är hur luften helt gått ur den identitetspolitiska vänstern. Ni vet: de där som rasifierade allt och ansåg att folk mår bäst av att hålla sig till de sina, och som ständigt och jämt blev personligt kränkta över verklighetens beskaffenhet.

Nu återstår bara den identitetspolitiska högern. Ni vet: de där som rasifierar allt och anser att folk mår bäst av att hålla sig till de sina, och som ständigt och jämt blir personligt kränkta över verklighetens beskaffenhet.

Jag hade inte brytt mig om det inte vore för att denna höger blivit så tonsättande. Och det är just typiskt. Sverige är inte landet Lagom, utan landet Konsensus: Premisserna för debatten kränger hastigt, än hit, än dit, och är det någonstans de aldrig befinner sig någon längre stund så är det i mitten. 

I mitten står en grupp åldringar som inte kan spela bingo utan att bli angripna.

När vänsterns paradigm rådde framhölls det som rasistiskt att antyda att kriminella gäng är annat än offer för ett grymt samhälle, rasistiskt att diskutera hederskultur. Det fick jag bittert erfara varje gång jag lyfte dessa frågor.

Jag lånade mig dessvärre också själv till samma sorts mentalitet, jag var en av dem som indignerat motsatte sig allt tal om det praktiska under den tid då Sverige tog emot många flyktingar: ”Det är individer det handlar om! De flyr från ett krig! Det är känslokallt att prata i termer av 'volymer'!” Och så vidare. I efterhand inser jag att det vi verkligen hade behövt var att diskutera konkreta lösningar.

Nu håller högern i mikrofonen och deklarerar att den ska tala klarspråk om saker och ting, det är hårdhandskarna på, här ska städas upp efter flumvänstern. Säger högern. 

Men i stället talar den om ”gatubilden”. Om repatriering, även om den inte använder den termen. Om hur hemskt det är att det finns nattöppna livs som har smådjur i frysdisken. Som om det vore folks utseende och matvanor som är problemet och inte segregationen och kriminaliteten och fiendskapen grupper emellan.

Så kommer det sig att när en grupp pensionärer i Trollhättan trakasseras av en massa skitungar (SVT 27/9) så fokuserar rapporteringen inte på vad man ska göra åt minderåriga som driver vind för våg.

Nej, då handlar allt om att just de här kidsen säkert har rötter i andra länder. Vänstern säger detta beklagande, högern anklagande. Och i mitten står en grupp åldringar som inte kan spela bingo utan att bli angripna.

Sverige är extremt. Men samma sorts vind viner genom Europa och gör stor skada varhelst den drar fram: Det är le zeitgeist, stupid, skiftande men ändå evig i sin fixering vid etnicitet. Jag är så trött på den.