Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-10-04 16:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/lisa-magnusson-tank-att-folk-alltid-behover-ett-ansikte-att-rikta-sitt-enfaldiga-hat-mot/

LEDARE

Lisa Magnusson: Tänk att folk alltid behöver ett ansikte att rikta sitt enfaldiga hat mot

Lina Bertling Tjernberg befinner sig mitt i hetluften.
Foto: Elin Åberg

När forskare tystnar blir allmänheten okunnigare. Det gäller inte minst de frågor som redan styrs alldeles för mycket av känslor.

Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.

Är elkrisen den nya pandemin? På många sätt tycks det så. Båda är samhälleliga kriser som också blivit ekonomiska, och som gjort folk rädda, och upprörda. Och båda blev de snabbt svartvita politiska frågor med skarpa gränser mellan vi och dem. Detta blev Jonas F Ludvigsson, professor i epidemiologi‚ varse. Efter att ha dränkts i hatmejl beslöt han sig förra året för att helt sluta forska på covid-19.

Samma flodvåg av vrede sköljer nu över Lina Bertling Tjernberg, professor i elkraftnät. Hon är bestört över nivån på debatten, och besviken. För det är alls inte bara anonyma internetkonton som blivit helt rabiata, utan också etablerade politiker mitt i politikens finrum. Som under det seminarium hon gästade i Almedalen i somras, tillsammans med bland andra energiminister Khashayar Farmanbar (S) och de andra riksdagspartiernas energipolitiska talespersoner. ”Det kändes nästan som att de skulle börja slåss”, säger hon till DN (21/9). ”Det var otroligt.”

”Det kändes nästan som att de skulle börja slåss”

Men det är inte bara i de stora livsavgörande frågorna det går till så här.

Fyra av tio forskare har någon gång råkat ut för hot och trakasserier på grund av sitt jobb, visade en rikstäckande studie i somras. Vanligast var att hoten kom inifrån akademin, från studenter och kollegor. Men av de över 3 000 svarande hade 223 forskare även avstått från att uttala sig om sitt forskningsområde på grund av utsatthet för hot och trakasserier, och 117 forskare uppgav att de övervägt att byta yrkesbana.

I Läkartidningen nämndes förra sommaren en medicinsk forskare i Lund som fått ett kuvert med ett rakblad i skickat till sin hemadress. Där beskrevs också en professor i pediatrik som ifrågasatte hur bra LCHF-dieten är för barn – varpå han jämfördes med mördare, hotades till livet och förföljdes i mataffären av någon som smygfotade honom och sedan hängde ut honom som hycklare: han hade ju själv vispgrädde i varukorgen! Ett planerat symposium fick ställas in för att fanatiker skrev att de skulle komma dit och attackera deltagarna med matolja.

Tänk att folk alltid behöver ett ansikte att rikta sitt enfaldiga hat mot, någon att skylla allting på. I förlängningen leder detta till att forskare och akademiker tystnar, och avhåller sig från universitetens tredje uppgift, jämte utbildning och forskning, nämligen att sprida kunskap till allmänheten. Det gör i sin tur att allmänheten blir ännu mer oinformerad i frågor som redan styrs alldeles för mycket av känslor. Så kommer alla till skada när budbäraren blir skjuten.

Läs fler texter av Lisa Magnusson här.

Ämnen i artikeln

Vetenskap
Näthat

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt