Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-25 19:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/lisa-magnusson-vad-hander-om-vaccinet-faktiskt-kommer/

Ledare

Lisa Magnusson: Vad händer om vaccinet faktiskt kommer?

Vaccinationsmotståndarna är enträgna och filar ständigt på sin taktik.
Vaccinationsmotståndarna är enträgna och filar ständigt på sin taktik. Foto: Jeremy Hogan

Antivaxxarna har redan visat sig vara väldigt framgångsrika lobbyister.

Vaccinet. Det är alla epidemiologers slutmål. I den mån de föredrar olika strategier handlar det egentligen bara om ifall de tror att ett vaccin kommer att hinna uppfinnas inom en snar framtid, om det är något vi har tid att vänta på. Men om det nu väl kommer? Hur skulle det gå då? 

New York Times refererade tidigare i veckan en ny studie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Nature (13/5). Den kartlägger antivaccinationsrörelsen, som ju väcker mycket vrede med sin nonchalans inför de medicinska landvinningar vars stora vinst ligger i det som inte händer: miljontals blir inte sjuka och dör. Rörelsen ger också upphov till mycket hån – se på de kufiga foliehattarna!

Men man måste inte vara dum, bara för att man är dum.

Men man måste inte vara dum, bara för att man är dum. Studien visar nämligen att antivaxxarna, som de kallas, i själva verket är välorganiserade lobbyister. Där myndigheterna sprider samma dammiga gamla information ute i periferin, hanterar antivaxxarna frågan som en politisk kampanj: De är enträgna och filar ständigt på sin taktik, är bra på ny teknik, riktar olika budskap till olika mottagare, expanderar sina målgrupper.

Redan cirkulerar diverse konspirationsteorier om hur smittan uppkommit, om medveten spridning från Kina, USA, Ryssland. Dessutom sprids desinformation om att sjukdomen botas med kolloidalt silver, klorin, barkte med mera. 

Vad skulle då hända om ett nytt vaccin kom? För att det ska fungera krävs att en stor majoritet tar det.

Och detta behöver vara budskapet, som upprepas gång på gång, överallt där antivaxxare finns och verkar: Rent medicinskt lever vi nu på många sätt i samma värld som innan vaccinationsprogrammen. Det är inte en hälsosammare och mer naturlig värld, utan en med okontrollerad smitta, lidande och massdöd. Målet måste vara att lämna den bakom oss.