Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-05-28 12:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/lisa-magnusson-varfor-ska-vi-ens-vara-bast-i-varlden-pa-digitalisering/

LEDARE

Lisa Magnusson: Varför ska vi ens vara bäst i världen på digitalisering?

Sverige ska vara ”bäst i världen” på digitalisering har det bestämts. DN:s Lisa Magnusson undrar varför.
Foto: Janerik Henriksson/TT

Ibland sammanfaller sunt bonnaförnuft och forskning på det vackraste sätt. Synd bara att Sveriges digitaliseringsstrategi inte tar någon hänsyn till det.

Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.

Sverige ska vara ”bäst i världen” på digitalisering! Det är ett officiellt beslut, riksdagen klubbade igenom det redan för tolv år sedan. Och tyvärr har denna mentalitet ätit sig djupt in i den svenska skolan.

Gudarna ska veta att där finns problem som det är – inte minst med pengar. Ändå ska det prompt experimenteras med svindyra projekt som 1:1, det vill säga att varje elev ska få en alldeles egen dator. Och lågstadier som inte integrerar digitala verktyg i alla ämnen bötfälls (DN 4/2), trots att det enligt tillgänglig forskning finns all anledning att vara restriktiv med skärmtid vad gäller så små barn. Riktlinjerna från exempelvis Världshälsoorganistationen, WHO, kan sammanfattas som: ju mindre, desto bättre.

Översättning från byråkratsvenska: Hallå? Vad håller ni på med?

Men nu har expertmyndigheterna ledsnat. Rejält. Det står tydligt i responsenSkolverkets nya nationella digitaliseringsstrategi. Flera av remissinstanserna skjuter in sig på just det där med världsbästheten.

Statens medieråd ”vill poängtera vikten av att digitaliseringen inte blir ett självändamål”.

Skolforskningsinstitutet lyfter ”en risk för att ambitionen att bli bäst i världen på just att använda digitaliseringens möjligheter kan tränga ut andra insatser som också är angelägna för att möta skolväsendets utmaningar”.

Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, Ifau, ifrågasätter även själva programförklaringen. ”Undervisningskvaliteten, likvärdigheten och måluppfyllelsen ökar genom att digitaliseringens möjligheter används i skolväsendets olika delar”, påstås det i Skolverkets strategi. Men, påpekar Ifau, ”den befintliga forskningen talar faktiskt inte för att en generell digitalisering av skolan leder till positiva effekter på elevers kunskapsutveckling”. Och likvärdigheten blir det snarare sämre med, när barn som redan skärmar för mycket ska hålla på med teknik även i skolan, visar Ifaus studier.

Översättning från byråkratsvenska: Hallå? Vad håller ni på med?

Ja, ibland sammanfaller sunt bonnaförnuft och forskning på det vackraste sätt. Synd bara att Sveriges digitaliseringsstrategi inte tar någon hänsyn till det. För skolminister Lotta Edholm (L) har till sist visserligen bestämt sig för att stoppa Skolverkets plan (DN 14/5). Men problemet är ju inte bara Skolverket, utan hela grundpremissen.

Ingen tycks ens fråga sig varför vi alls ska vara bäst i världen på digitalisering? Jag menar: Det är ju en sak att utreda hur behovet av digitalisering ser ut, och uppfylla det i lagom maklig takt. En helt annan att slå fast att medlet är målet, att här ska det digitaliseras för digitaliserandets skull, tills vi digitaliserat mer än alla andra.

Så länge politiken ropar efter sådana dumheter kommer usel strategi att fortsätta bli svaret.

Läs fler texter av Lisa Magnusson här.