Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-23 16:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/lisa-magnusson-varldsledarna-har-ingen-anledning-att-bry-sig-om-klimatet/

Ledare

Lisa Magnusson: Världsledarna har ingen anledning att bry sig om klimatet

Bild 1 av 2 USA:s president, Donald Trump.
Foto: SAUL LOEB
Bild 2 av 2 Sibirien brinner.
Foto: Russian Federal Agency of Forestry

Branden i Sibirien har nu spridit sig till ett område stort som Belgien. Situationen illustrerar det stora problemet med klimathotet.

Sibirien brinner. Det började med smärre eldsvådor, och eftersom myndigheterna bara griper in om skadorna förväntas bli dyrare än släckningsinsatserna, så fick elden vara. Nu har den spridit sig till ett område stort som Belgien. Koldioxidutsläppen är förstås enorma, stora intilliggande områden ligger insvepta i giftig rök. Och först i det här skedet skickar Vladimir Putin in militären.

Detta illustrerar problemet med klimathotet. Inte att det är omöjligt att göra något åt, utan att viljan saknas. I stället premieras kortsiktig vinst ända tills situationen är så akut att det bara är en fråga om att rädda vad som räddas kan – dyrt. 

Ansvarslöshet har helt enkelt inga personliga kostnader.

Och varför skulle makthavare inte bete sig så? Deras sort kan ändå alltid själv köpa sig fri från de värsta konsekvenserna; försvinna i väg i helikopter. När den fulla vidden av denna globala katastrof står klar är de hur som helst sedan länge döda.

Ansvarslöshet har helt enkelt inga personliga kostnader. Inte för Vladimir Putin, eller för Donald Trump, eller Jair Bolsonaro, eller för all del någon av de europeiska nationsledare som inte alls leder sina nationer i den här frågan, utan gör alldeles för lite och alldeles för sent, ständigt tio steg efter också de mest grundläggande vetenskapliga rekommendationerna.

Att sätta press på dem är inte tillräckligt för att sätta press på dem. Här krävs en ny strategi. Kanske borde miljörörelsen dyrt och heligt lova att inrikta all sin strävan på att se till att deras namn solkas inför eftervärlden? Att morgondagens generationer får veta exakt vilka som bär den yttersta skulden till att deras liv kommer att vara svårare, farligare och ibland omöjliga.

För världens storpolitiker må strunta i de enorma kostnader i pengar, mänskligt lidande och ekologisk förödelse som kommer att följa. Men konkreta hot mot deras enorma fåfänga, det skulle de kanske lystra till.