Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-23 17:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/lisa-magnusson-vi-har-mycket-att-lara-av-det-nordiska-tillstandet/

Ledare

Lisa Magnusson: Problemet är inte det svenska tillståndet, utan det nordiska

Miljonprogrammet i Alby.
Miljonprogrammet i Alby. Foto: FREDRIK PERSSON

Att väja för integrationsfrågan är att låta de mest extrema äga den och förskjuta fokus. 

Lisa Magnusson
Rätta artikel

Att ”ta debatten” med invandrarfientliga krafter hjälper inte, det konstaterar författaren Bjørn Stærk i en debattartikel i DN Kultur. Hans hemland, Norge, har provat. Resultatet? Fremskrittspartiet sitter i regeringen sedan 2013, och deras företrädare har bara blivit djärvare och grövre ju längre tiden har gått. Nu senast välkomnade de ett förslag om att förbjuda islam.

”De radikala blir alltså inte mindre radikala av att höras. För mig tycks det snarare som om det är de moderata som flyttar på sig och gradvis blir mer öppna för nationalism, västlig chauvinism och islamhat. Ytterkanten sätter premisserna och flyttar gränserna för det normala”, skriver Bjørn Stærk. Gränserna flyttas oberoende av hur verkligheten ser ut, kan man tillägga, för detta handlar inte om fakta utan om känslor.

De invandrarfientliga må vara bra på att göra väsen av sig. Men ”folket” representerar de inte.

Norrmännen beklagar ofta ”det svenska tillståndet”, som alltså innebär att ta in många invandrare. Men det är inte invandringen som är huvudproblemet. Det är integrationen, och på den punkten håller Sverige på att misslyckas. För i utanförskapsområdena eskalerar våldet, och det är inte främst invandrarna det handlar om, utan deras barn. De kan inte ”skickas hem”, för Sverige är deras hem, de är födda här, men uppvuxna i isolerade enklaver. 

Den stora majoriteten förstår skillnaden, och den inser att ingen blir gladare av att hata mörkhyade, muslimer, judar eller andra – allra minst hatarna själva. Men den vill även ha ett svar på frågan om integrationen.

Det är den lärdom både Sverige och Norge kan dra av det nordiska tillståndet: Att väja för en fråga är att låta de mest extrema äga den och förskjuta fokus. Debatten måste därför föras – men i rimliga proportioner. För de invandrarfientliga må vara bra på att göra väsen av sig. Men ”folket” representerar de inte. Och makt, det får de först när andra ger dem det.