Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

LO och S: Samverkan i otakt med samtiden

Foto: Hossein Salmanzadeh/TT

DN 18/5 2018. LO ger mångmiljonbelopp till Socialdemokraterna, får ”reformer” som tack och motverkar medlemmar med andra partisympatier. Denna samverkan är otidsenlig och demokratiskt tveksam.

Fackföreningsjätten LO kan mellan val framstå som en organisation som är till för sina medlemmar. Inte politiskt oberoende, gubevars, men ändå med vissa ansatser att kritisera förslag även från en socialdemokratisk regering.

Men ju närmare var fjärde septembermånad vi kommer, desto mer åker masken på sned. Där bakom syns ett helt annat ansikte: en politisk aktivist, redo att lägga alla resurser och hela manken till för att trygga ytterligare fyra år för syskonen i S. Ju närmare valet, och ju svårare läge för Partiet, desto mer desperata blir LO:s kampanjer.

Just nu diskuteras organisationens valfilmer. Rörelsens fackliga gren, tyngd av dåliga opinionssiffror, har sjunkit så lågt att den stundom plaskar i dyn. ”Om Alliansen kommer till makten med Moderaterna och Sverigedemokraterna i spetsen så kommer vi bli av med våra jobb”, slår en av filmerna fast. ”Vi kommer inte ha några fastanställningar. Ingen får bli sjuk, ingen får skaffa barn, ingen får bli äldre”. Om det inte bara var drygt tre år sedan Alliansen verkligen hade makten, och de flesta ännu minns att svenskarna bevisligen fick åldras även då, hade man kunnat bli orolig på riktigt.

En annan LO-film handlar om lastbilschaufförernas villkor. Den fick Beatrice Färdigs, lastbilschaufför och moderat, att ilskna till: ”Ta er i kragen. Ta ansvar. Lägg av med att använda min röst till att sprida ert skitsnack”, skrev hon i Expressen.

LO svarade i samma tidning: ”Hade du fortsatt varit medlem så hade din röst varit lika mycket värd som alla andra medlemmars röster i vårt förbund. Tills vi medlemmar demokratiskt tycker något annat kommer vi fortsätta att prata om konsekvenserna av Moderaternas politik.” 

Ja det var just det. Demokratiskt. Om hon fortsatt att vara medlem. 

Då är risken stor att hon hade mött samma öde som Åsa Åsberg i Vindeln, som Ekot berättade om på torsdagen. Hon var Sekos representant i LO-distriktet i Norra Sverige men var tvungen att lämna sitt uppdrag. Varför? Hon är aktiv kristdemokrat.

Varför? Hon är aktiv kristdemokrat.

”Man kan vara aktiv i sitt fackförbund oavsett vilket parti man tillhör. Det beror på hur man jobbar och hur aktiv man är”, säger Maria Mannberg som är vice ordförande i LO-distriktet i Norra Sverige. Hur aktiv var Åsberg? Hon står på nionde plats på KD-listan i en kommun där partiet har två mandat. Det var nog för att diskvalificera henne för LO-uppdraget. Toleransen för minsta spricka i fasaden av facklig-politisk samverkan är noll.

Att denna samverkan är ömsesidigt gynnsam står utom tvivel. LO betalar enligt uppgift 30 miljoner kronor till Socialdemokraternas valkassa. Ändå är det tveksamt om ens 50 procent av medlemmarna kommer att rösta på S, senaste gången var de 52 procent. I gengäld kan LO ställa krav på ”reformer” och satsningar som gynnar de egna förbunden.

Så här har det sett ut sedan arbetarrörelsens barndom, och det fanns historiska skäl. I dag är kulturen osund och svår att motivera. Inget annat särintresse skulle tillåtas att ha så starkt inflytande över en svensk regering.

På den högsta delen av denna hundraåriga samverkan finns rörelsetoppar som utrikesminister Margot Wallström (S), som behövde en lägenhet i Stockholm och smidigt fick en av Kommunal, utan kö och med förmånlig hyra. Skandalen briserade i januari 2016 och är en av många som visar på den osunda kultur där svenska fack och politiker – men bara av den rätta sorten – i halvdunkel kliar varandras ryggar.

På lägre nivå återfinner vi människor som Åsa Åsberg och Beatrice Färdigs. LO-medlemmar som inte sympatiserar med Socialdemokraterna och därför hålls tillbaka i sin fackliga karriär eller tvingas bidra till osaklig valpropaganda som de absolut inte instämmer i.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.