Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-17 10:04 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/lofven-ar-ratt-man-pa-fel-plats-i-fel-tid/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Löfven är rätt man på fel plats i fel tid

I Roma, inte i Visby
I Roma, inte i Visby Foto: Roger Turesson

DN 6/7 2018. Stefan Löfven hade varit en gjuten statsministerkandidat 1958. Nu försöker han få oss att tro att det fortfarande är 1958. Det kommer inte att lyckas.

VAL 2018

När nazister formerar sig på Visbys gator känns det angeläget att inleda en ledare om Socialdemokraterna med en deklaration:

Hur kritiska vi på denna ledarsida än är mot S så handlar det om meningsmotsättningar inom samma storfamilj: den demokratiska. Demokrater behöver inte vara överens. Själva poängen med demokratin är tvärtom att garantera rätten till oenighet, och samtidigt göra det möjligt att kanalisera denna oenighet i kompromisser och överenskommelser.

Och det råder inga tvivel om att Stefan Löfven är en personligt hedervärd politiker. 

Med det sagt måste vi ändå, återigen, slå fast att Löfven är rätt man på fel plats i fel tid. (Och då syftar vi inte bara på att han på torsdagen höll sin pressträff i Roma i stället för i Visby.) Den politik han går till val på visar det, och Socialdemokraternas opinionssiffror bekräftar det. S är ett parti i svår identitetskris.

Den självbild som skapats av socialdemokratins långa historia som hegemoniskt maktparti är livsfarlig; den driver fram en destruktiv opportunism när det börjar osa katt (vårens sorgliga utspel i migrationsfrågan) och den gör S omöjlig som koalitionspartner. Socialdemokraterna har samma förhållande till sina allierade som katten har till en burk Whiskas.

Partiets centrala roll under 1900-talet var en följd av att det lyckades göra sig till det svenska samhällsbyggets pålitlige mäklare, som reglerade relationen mellan motstridiga intressen och konkurrerande samhällsgrupper: den storskaliga företagsamheten och staten, arbetsgivarna och löntagarna, borgerligheten och arbetarklassen. Nationalstaten var den ram inom vilken partiet kunde spela denna roll. Och det var i sin tur den rollen som garanterade partiets maktinnehav.

I dag kan nationalstaten framstå som ett tomt skal. Makten har flyttat någon annanstans. Det har med EU, globaliseringen och digitaliseringen att göra.

Det är detta som är socialdemokratins grundläggande problem, inte bara i Sverige utan runt om i Europa. Det står inte längre i Socialdemokraternas makt att infria de gamla löften de fortsätter att ställa ut.

Tiden flåsar Löfven i nacken och den bär Jimmie Åkessons anletsdrag

Stefan Löfven vill helst slippa visa sig bland de vinpimplande blå blazrarna i Visby. Motvilligt gjorde han i går ändå en mellanlandning på scenen i Almedalen, i pausen mellan en förment folklig bussturné och möten hos FN i New York.

Det stora numret under Socialdemokraternas dag var välfärden som sådan (som alltid hotad av en lömsk höger) och pensionerna i synnerhet (ska tack vare generösa socialdemokrater bli strålande).

Det är som hade tiden stått still. Men i själva verket flåsar den Löfven i nacken, och den bär Jimmie Åkessons anletsdrag. Hur vill statsministern förklara att så många av hans eget partis kärnväljare överger honom till förmån för Sverigedemokraterna, det parti som enligt Löfven kommer att ge högern makten? Har Socialdemokraterna närt välfärdshatare vid sin barm?

Den bittra sanningen är snarare att SD lever högt på en lögn: att de kan göra nationalstaten "great again", överta socialdemokraternas roll som garant för "folkets" trygghet och välstånd. Och till skillnad från de regerande socialdemokraterna har de hittills sluppit bli synade av den skoningslösa verkligheten.

Stefan Löfven hade varit en bra statsministerkandidat 1958. Men nu är det 2018. Och ingen Erlandernostalgi kan ändra på den saken.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.