Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Stefan Löfven saknar riktning och mål

Illustration: Magnus Bard.

DN 19/6 2018. Socialdemokraterna går som vanligt i opposition mot sig själva när de närmar sig ett val. Men det döljer inte partiets oförmåga att formulera vad det vill framöver.

VAL 2018

Socialdemokraternas ordförande Stefan Löfven var i viss mån självkritisk när han på söndagen talade under Järvaveckan i Stockholm. Miljonprogrammen och en lång rad projekt för att lyfta dem och deras invånare har misslyckats. "Så det får vara slut med småduttandet nu!", utropade statsministern och lovade att utanförskapsområdena ska försvinna

Målsättningen att människor inte ska bo i slitna, otrygga och fula bostadsområden är bra. Men då kan man fråga sig hur man ska kunna göra något vackert och fint av något som är i grunden fult och misslyckat. Områden som människor lämnar så fort de får en möjlighet. 

Vore det inte bättre att successivt riva huskropparna i stället för att renovera loftgångar och badrum? Och att sluta bygga svartvita lådor med dålig kvalitet runtom i Sverige. Socialdemokraterna säger sig hålla hållbarhet högt. Men handen på hjärtat, hur många tror att de bostäder som i dag uppförs kommer att åldras med skönhet? Ändå möts de främst av kritik för att de är för påkostade bostadsrätter som människor med skral privatekonomi inte har råd att bo i. 

Att då som S efterlysa fler nya billiga hyresrätter är inte rätt recept. Dålig stadsplanering och lågkvalitativa hus blir på sikt en mycket dyr historia för samhället.

Vidare hävdar Löfven att valet i höst är "en folkomröstning om vår välfärd". Det är inte sant. Det finns inget parti i Sveriges riksdag som inte står bakom välfärdsstaten. Skrämselpropaganda om motståndaren bidrar inte till en givande valdebatt. 

Socialdemokraters retorik avslöjar att de står svarslösa om vad de vill bygga. De är emot skattesänkningar, visstidsanställningar och vinst i välfärden. Men vad är de för – mer än mer pengar till oreformerade system?

Socialdemokraters retorik avslöjar att de står svarslösa om vad de vill bygga.

Socialdemokraterna byggde folkhemmet och har haft makten och ansvaret under den absoluta merparten av tiden efter den allmänna rösträttens införande. Det är märkligt att de ändå går i opposition mot sig själva inför varje val. 

Deras problem är att de inte längre är trovärdiga i många väljares ögon. Liksom många systerpartier i Europa riskerar Socialdemokraterna att få ett mycket dåligt valresultat. Var bottnar de ens? På 15-20 procent?

Av politiska skäl är det illa att Allianspartierna inte lyckas fånga upp fler väljare. Sverige behöver liberaliseringar för att öka välståndet och bryta utanförskapet. Men det är i stället Sverigedemokraterna, med ett nationalistiskt program, som vinner mark. Inte ens kärntrupperna inom facket är längre lojala med S. En av fem av LO:s medlemmar har lämnat Stefan Löfven för Jimmie Åkesson sedan 2014. 

Sverigedemokraternas ledare står för en helt annan syn på folkhemmet. I en intervju i Dagens Industri (18/6) framkommer att SD vill att nya invånare antingen förmås att lämna landet eller fostras in i en svensk kultur. 

Som den sanna populist han är säger Åkesson att "EU är en stor korruptionshärva där ingen har kontroll över någonting" och ställer krav på en folkomröstning under nästa mandatperiod om Sveriges medlemskap i EU. Unionen är i själva verket en historiskt lyckad garant för fred och fri rörlighet i Europa, även om migrationsfrågan sätter hårt tryck på samarbetet just nu. 

Det är sorgesamt att stukade socialdemokrater har visionstorka medan Sverigedemokraterna förbereder sig för att möblera om folkhemmet med i sitt tycke rätt sorts folk. 

Socialdemokraternas skröplighet i kombination med Sverigedemokraternas självsäkerhet kan mycket väl leda till ett mycket olycksbringande valresultat den 9 september.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.