Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Löfvens avgång är första steget mot en ny regering

DN 15/9 2018. Den senaste veckan har partierna agerat som om valrörelsen fortfarande pågick. Nu är det dags att acceptera den nya verkligheten och påbörja arbetet med att få fram en ny regering.

Väljarna må ha sagt sitt i söndags, men i väntan på att alla röster skulle räknas har partierna ändå fortsatt med valrörelsens retorik. Alliansledarna har upprepat till leda att de tänker ta makten, oavsett utfall. Socialdemokraterna har lika ihärdigt hävdat att blockpolitiken är slut – och att det betyder att de ska fortsätta regera. 

På torsdagseftermiddagen blev Valmyndighetens preliminära rösträkning till sist färdig: föga förvånande med ett lika låst läge som på valnatten. 

Nu är det dags att gå vidare. Både 2010 och 2014 röstade väljarna på ett sätt som innebar att den traditionella blockpolitiken inte fungerade. Partierna gjorde ändå sitt bästa för att hålla den vid liv, vilket har tärt på både reformkraft och förtroendet för politiken. När väljarna nu för tredje gången levererat ett resultat som gör att varken Alliansen eller de rödgröna kan bilda egna majoriteter är det hög tid att börja anpassa sig till den nya verkligheten. 

En överväldigande majoritet har röstat på partier som av goda skäl lovat att de inte tänker luta sig mot Sverigedemokraterna. Bland dessa går det utmärkt att finna underlag för både en fungerande regering och en konstruktiv opposition. Men det kräver blocköverskridande samarbete.

Miljöpartiets utspel på fredagen, att Annie Lööf är tänkbar som statsminister, är ett viktigt försök att knäcka den mentala blockeringen.

Det nya politiska läget – karakteriserat av fler konfliktdimensioner än den mellan höger och vänster – kräver dock en mer omfattande omställning än att ett parti hoppar från de rödgröna till Alliansen eller vice versa. 

När ideologiskt sammanhängande block inte längre klarar av att bygga egna majoriteter måste politikens praktik förändras. Ytterst innebär det att makt flyttas från regering till riksdag. Partierna – i synnerhet S – måste i högre grad vara villiga att tolerera regeringsbildare de inte utgör underlag för. Statsministrar måste i sin tur inse att deras position har ett högt sakpolitiskt pris.

Det är en svår process, som kräver en mental omställning för såväl partierna som väljarna och medierna. Vi måste sluta tänka så kategoriskt i blått och rödgrönt – och flytta fokus från frågan om vem som ska inneha statsministerposten till frågan om vad innehållet i politiken ska vara. 

Jan Björklund har rätt när han konstaterar att det kommer att behöva rinna mycket vatten under broarna för att låsningarna ska lossa. Samtidigt är tiden begränsad. Om drygt en vecka ska riksdagen välja en ny talman. Fortsätter de rödgröna och Alliansen charaden till dess låter man SD välja mellan de två blockens kandidater samtidigt som det politiska tonläget skruvas upp.

Ju längre partiledarna bankar huvudet i kaklet, desto högre är sannolikheten för nyval.

Miljöpartiets utspel på fredagen, att Annie Lööf är tänkbar som statsminister, är ett viktigt försök att knäcka den mentala blockeringen. Nu måste fler partier ta konkreta steg för att bryta dödläget. 

Till att börja med bör Stefan Löfven lämna in sin avskedsansökan så snart som möjligt. På det sättet visar han att han förstår att den nuvarande regeringen saknar stöd i parlamentet. Det skulle också skapa tid för diskussioner om en ny talman med bred förankring i riksdagen. 

S-ledaren kan självklart återkomma som regeringschef. Jämte Annie Lööf och Ulf Kristersson har han störst chanser att tolereras av riksdagen. Men det är den nya talmannen, inte Löfven, som ska reda ut vem som har bäst förutsättningar. 

Vägen till en ny regering kommer att bli lång och krokig. Men nu måste partierna beträda den.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.