Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Löfvens Sverige bygger nya murar

Foto: Janerik Henriksson/TT

DN 5/5 2018. Socialdemokraternas flyktingutspel handlar kanske inte bara om taktik. Risken är att partiet på allvar tror att framtiden finns i det förflutna.

Staketet längs perrongen i Hyllie byggs just nu om och görs permanent, rapporterade Sydsvenskan i sin fredagsutgåva.

Det är i Hyllie polis bordar Öresundstågen för att kontrollera pass och nationella id-kort. Stängslet ska hindra tågresenärer från att smita in i Sverige. Det är den fysiska manifestationen av de ”inre gränskontroller” som blivit förlängda gång på gång sedan de infördes i november 2015. Först hänvisade regeringen till flyktingströmmen. I dag är det terrorister som ska motas vid brofästet.

På fredagsmorgonen lovade Stefan Löfven att hans Sverige ska slå vakt om staketet i Hyllie. Han vill verka för att de ”inre gränskontrollerna” ska finnas kvar också efter november 2018. Det är då EU:s tidsgräns passeras.

Just den gränsen tycks få ta på allvar i dessa tider när så många annars har blivit besatta av  gränser.

Öresundsbron invigdes sommaren 2000. Den var en ståtlig sinnebild för ett Sverige direktanslutet till ett nytt, öppet och fritt Europa. Det hade bara gått ett drygt decennium sedan Berlinmuren föll.

Överraskande länge levde sedan föreställningen om fri rörlighet som något naturligt och önskvärt. När det för sju år sedan dök upp uppgifter om att dansk polis hade krävt att svenska resenärer skulle visa pass reagerade en svensk politiker med en indignerad debattartikel i Ystads Allehanda (5/4 2011). Han hänvisade till den nordiska passfriheten: ”Att då kunna bli avkrävd pass när man tar lokaltåg mellan Skåne och Själland är helt oacceptabelt och strider helt mot det Norden vill uppnå när det gäller närhet och nytta.”

Politikern hette Hans Wallmark och är i dag Moderaternas vice gruppledare i riksdagen. 

Det parti han företräder hyser numera måttlig entusiasm för såväl öppna hjärtan som öppna gränser. Det är Moderaterna å andra sidan inte ensamma om. Löfvens löfte om bibehållna gränskontroller ingår i ett stort socialdemokratiskt antimigrationspaket.

Öresundsbron fanns inte på Erlanders tid.

Löfven vill inte riva Öresundsbron. Det får ju ändå finnas gränser. Men att döma av det övriga innehållet i paketet är det tveksamt om Socialdemokraterna hade byggt bron i dag. Den gör det lättare att ta sig till Sverige. Den fanns inte på Erlanders tid.

S vill ge svensk flyktingpolitik permanent uppehållstillstånd på EU:s bottennivå. Det kan ligga nära till hands att tolka detta som konkurrensneutraliserande åtgärder inför höstens val. S vill vara ett lika tufft maktparti som M, vars ledare mer eller mindre uppriktigt nu hälsat motståndarna välkomna till hårdingarnas klubb.

Haken med trianguleringar av det slaget är politikens inneboende dragning till auktioner. Politiker gör alltför gärna politik genom att bjuda över varandra. Det finns inget som säger att det inte skulle gälla också för migrationspolitiken. Vi är jättetuffa!  Ha, löjligt, vi är tusen gånger tuffare än ni kan säga!

Snart är man i Danmark, eller i ett läge då omslaget till veckans nummer av tidningen Fokus blir bekräftat. En bild på Jimmie Åkesson omgiven av mörker. Rubriken: ”Han som bestämmer”.

Ett befästad nation, ej en öppen, bygger nu också S. Kanske är det fel att tolka detta enbart i taktiska termer. Löfven talar själv om en återgång till traditionell socialdemokratisk politik. Och det är uppenbarligen åt det hållet partiet nu strävar; framtiden finns i det förflutna. Det starka samhället. Folkhemmet. Ordning och reda, löning på freda´.

Men Folkhemmet byggdes i en tid då det ännu kunde framstå som möjligt att skapa homogena samhällen med skarpa yttre gränser. Den tiden är sedan länge lyckligtvis förbi. S borde låta SD få ensamrätt på nationalnostalgiska fantasier.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.