Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-13 10:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/lucia-jul-traditioner/

Ledare

Erik Helmerson: Julens kränkthet är ett folkhälsoproblem

Lugn. Hon tågar vidare.
Lugn. Hon tågar vidare. Foto: Henrik Montgomery/TT

Den årliga julilskan börjar bli ett allvarligt folkhälsoproblem. Motgiftet heter källkritik.

Erik Helmerson
Rätta artikel

Varje jul kommer varningarna om alkoholens dåliga inflytande på högtiden. De som går längst anser att de vuxna inte ens borde lukta på julglöggen. Helt nyktert ska det vara, annars riskerar barnen att i julklapp få ett livslångt trauma.

Jag vill här höja en stilla varning för en annan drog, väl så förödande som spriten för folkhälsan: ilskan över angrepp på diverse jultraditioner.

Ni vet ju vad jag talar om. Så här års fylls nätet av folk som rasar som tjuren Ferdinand efter bistinget mot allt som andas brott mot det man själv ser som julens kärna. Fel hudfärg eller kön på lucian. Nya lömska klipp i Kalle Ankas julafton. En skinka som ersatts av något vegetariskt. Sant eller inte – blotta ryktet räcker ofta för att hela Facebookflöden ska börja famla efter flaskan bräddfylld med koncentrerad vrede.

För det är underbart att bli arg. Härligt att, från skrivbordet och utan en sekunds eftertanke, ryta ifrån mot det man ser som fatala övergrepp. Det river som brännvin och fyller ett hål i själen. Åtminstone på kort sikt. Det finns ett bakrus. I längden är risken stor att ilskan eroderar både kropp och själ. Ett folkhälsoproblem om jag någonsin sett något.

Ett förändrat luciatåg i Dalsland måste inte nödvändigtvis bero på att pk-eliten förbereder islamiseringen.

Bara de senaste dagarna har ett antal historier spritts i sociala medier. Bland annat i Mellerud och Kalmar ska lömska skolpedagoger på olika sätt ha försökt sätta krokben för luciatåget. Det dementerades snabbt, men ilskan härjar vidare. Den mest intressanta kommentaren jag sett hittills lyder:

”Och hur vet du att det inte är sant? Även om det inte är det så är det så i verkligheten.”

Men saken är ju den att det sällan är så i verkligheten. Om ett påstått övergrepp mot fina svenska jultraditioner låter för upprörande för att vara sant är det förmodligen osant. Har ett luciatåg i Dalsland trots allt blivit förändrat i marginalen kan det ha praktiska skäl. Det måste inte nödvändigtvis bero på att pk-eliten förbereder islamiseringen av Sverige.

Det finns ett enkelt antabus som kan motverka ilskans drogsug. Det kallas källkritik. Intas lämpligen i extra stora doser veckorna före julafton.