Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-25 02:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/macron-som-europas-fralsare/

Ledare

Per Svensson: Macron vill ta Merkels plats som Europas ledare

Fransk förstasida om Macrons manifest. Foto: Francois Mori

Det är lätt att ironisera över en Messias i Napoleonhatt. Men Emmanuel Macron har rätt när han säger att Europa är i fara.

Rätta artikel

När Jesaja profeterar om Messias kallar han honom Emanuel. 

Det är lite så många, inte minst han själv, ser på Emmanuel Macron; den liberala demokratins frälsare. På tisdagen talade han till dem som försmäktar i den politiska dödsskuggans dal. Den franske presidenten vände sig till Europas medborgare i en debattartikel som publicerades i ett 30-tal tidningar, bland dem Dagens Nyheter. 

Det intressantaste med utspelet är att det görs, gesten i sig. Det är uppenbart att Macron har ambitionen att fylla det tomrum Angela Merkel lämnar efter sig, att han aspirerar på att ta över hennes roll som EU:s inofficiella ledare. Men medan Merkel agerade som Europas revisor värnar Emmanuel Macron, som alla presidenter i Frankrike, den franska särarten. Han presenterar sig snarare som Europas fältherre. Fienderna är auktoritära och ränksmidande stormakter, skrupelfria nätjättar och en splittrande, reaktionär nationalism.

Han har ju ändå rätt. Europa är verkligen i fara.

Situationen är kritisk, slår han fast. Europa är i fara, men kan ännu räddas. Framåt! ropar han och pekar med marskalkstaven på en rad åtgärder för att skydda och stärka det europeiska projektet. Några är bra, andra mer franska än bra (utgår från att staten vet bäst och kan mest, andra kan vara antingen bra eller dåliga beroende på vilka politiska krafter som kommer att dominera framtidens Europa (en i verklig mening gemensam flyktingpolitik, en omstrukturering av Schengen och så vidare).

Och hur ska Macron får gehör för alla sina EU-stärkande reformer i ett Europa där Orbán och Salvini, och för den sakens skull Le Pen, lever livets glada dagar?  Han har ju fullt sjå med att värja sig mot de gula västarna på hemmaplan.

Ja, det är lätt att ironisera över denne Messias i Napoleonhatt. Men han har ju ändå rätt. Europa är verkligen i fara. Och Emmanuel Macron förtjänar beröm för att han inte bara tala klarspråk om detta utan också vågar föreslå ljusare och bättre vägar in i framtiden.