Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Magdalena Andersson vattnar när det spöregnar

Foto: Henrik Montgomery/TT

DN 15/5 2018. Inte ens med hjälp av högkonjunkturen når finansminister Magdalena Andersson överskottsmål och jobbmål. Hur ska det då gå när nedgången kommer?

Det är Finanspolitiska rådet som undrar i sin årliga genomgång av regeringens politik. Ekonomernas varningssång har blivit ett vårtecken. Och finansministern brukar, oavsett om titelinnehavaren heter Andersson eller Borg, svara med ett ilsket läte när expertorganet pekar på glädjekalkyler, siffersmussel och misshushållning.

Även i år. Den här gången har ledamöterna mildrat formuleringarna, men den hårda kritiken mot regeringen står fast: De rödgröna stimulerar ekonomin just när vi befinner oss på krönet av en konjunkturuppgång. Regeringen bedriver stabiliseringspolitiken bak och fram. Finansministern vattnar när det regnar.

Magdalena Anderssons försvar är ynkligt. ”Så har det alltid låtit från Finanspolitiska rådet, oavsett läge”, sa hon till TT på måndagen. Men till saken hör ju att rådet alltid har haft rätt. Ingen regering har nått de övergripande målen för den ekonomiska politiken.

Bortförklaringarna går att variera. För några år sedan var det flyktingkrisen som tvingade Andersson att spendera mera. Nu säger regeringen att den gör det för Stefan Ingves skull, att Riksbanken behöver hjälp att få upp inflationen. Fast snarare ser det ut som att Socialdemokraterna försöker göra sig själva en tjänst inför det stundande valet.

Finanspolitiska rådet varnar nu för att excesserna kan leda till en otrevlig överhettning. Eländet kan komma med eftersläpning: stigande lönenivåer, priser som rusar i väg, försämrad svensk konkurrenskraft.

Riskerna finns. Men ett sådant scenario tycks faktiskt inte lura runt hörnet. Inflationen har bitit sig fast på en låg nivå, ett par nesliga decimaler under Riksbankens mål på 2 procent. Löneökningarna är fortfarande blygsamma, särskilt om man blickar bakåt i historien. En plötslig ketchupeffekt är inte den mest akuta faran som svensk ekonomi står inför.

En socialdemokrat kan inte vara stolt, eller särskild nöjd.

Problemen ligger i stället djupare. Den tillfälliga boomen döljer faror inte minst vad gäller jobben. Magdalena Andersson har samtidigt förvärrat snarare än försökt laga den trasiga bostadsmarknaden och det svenska skattesystem som står i förfall.

Arbetsmarknaden klyvs alltmer i ett a- och b-lag. Även om den minskande arbetslösheten även gynnar nyanlända är många fast utanför.

Man ser problemet tydligt i företagens rekryteringar. För bara några år sedan var det till övervägande del människor utan jobb som tillsattes på de lediga tjänsterna. Nu är det snarare de som redan har ett kneg som byter till ett nytt, visar siffrorna. Skillnaden mellan insidan och utsidan blir större.

Regeringen lyfter fram sina ”extratjänster” i välfärden. Men den åtgärden sysselsatte omkring 2 500 nyanlända vid årsskiftet – en droppe i oceanen. En socialdemokrat kan inte vara stolt, eller särskild nöjd.

Ekonomerna i Finanspolitiska rådet pekar på flera dystra mönster. I årets rapport anar de ökad stelhet på bostadsmarknaden efter Alliansregeringens reformer och den så kallade flyttskatten. Rådets ordförande, ekonomiprofessorn Harry Flam, kritiserar samtidigt de nya amorteringskraven. Avtrappade ränteavdrag tillsammans med andra ordentliga reformer hade, enligt honom, varit bättre.

Ja, så säger alltid Finanspolitiska rådet. Det betyder faktiskt inte att kritiken är fel.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.