Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-25 23:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/martin-liby-troein-att-trump-bryter-mot-reglerna-ar-inte-skal-for-andra-att-gora-det/

Ledare

Martin Liby Troein: Att Trump bryter mot reglerna är inte skäl för andra att göra det

Foto: Evan Vucci

När Donald Trump trampar på politiska normer lockar det hans motståndare att göra samma sak. Men två fel blir inte ett rätt.

Rätta artikel

Just nu saknas grund för att ställa Donald Trump inför riksrätt. Det slår representanthusets talman Nancy Pelosi fast i en intervju i måndagens Washington Post. 

Pelosi sticker inte under stol med att Trump är en usel president som för en lika usel politik. Men hon konstaterar att riksrätt kräver större fel än så. De måste vara så graverande att även presidentens eget parti Republikanerna erkänner att han har gått för långt.

Talmannen Pelosi talar inte för alla demokrater. Trump är av förklarliga skäl ett rött skynke för partiets kärnväljare och aktivister. Flera av de ledamöter som valdes när man vann en majoritet i representanthuset i höstas lovade att avsätta presidenten. Men hon har rätt. 

Då byts maktdelningen mellan den exekutiva och den lagstiftande makten mot en naken kamp mellan dem om att själv få bestämma allt.

Riksrätt är ett instrument som ska hanteras varsamt. Kongressen ska inte flytta på en president bara för man inte gillar hans politik. Då byts maktdelningen mellan den exekutiva och den lagstiftande makten – som utgör basen för det amerikanska politiska systemet – mot en naken kamp mellan dem om att själv få bestämma allt.

Därför krävs det ordentliga rättsliga och konstitutionella övertramp för att en president ska avsättas. Även om en riksrättsprocess är politisk ska den ha sin grund i juridiken. Att oacceptabla fel har begåtts ska vara tydligt för både demokrater och republikaner. 

Det är inte så konstigt att många av Donald Trumps motståndare vill sätta hårt mot hårt. Men det är synd att en del lockas av att själva tänja på spelets regler. 

Häromveckan förklarade Eric Holder, som var Barack Obamas justitieminister, att han tycker att partiet borde utöka antalet ledamöter i Högsta domstolen om man vinner makten nästa år. Anledningen är att den just nu domineras av konservativa jurister. De tolkar konstitutionen på ett sätt som gör att det kan bli svårt för en demokratisk president att få igenom sin politik. Och eftersom domarna sitter på livstid är enda sättet att ändra majoritetsförhållandena att lägga till fler.

Eric Holder förespråkar en kontroversiell taktik. President Franklin D Roosevelt försökte sig på den på 1930-talet, men anklagades för att försöka göra sig själv allsmäktig, och fick backa. 

Det är en typ av instrument som vår tids auktoritära populister, som inte gillar konstitutionella begränsningar, använder sig av. Självklart hör det inte hemma i demokraternas verktygslåda. 

Donald Trump har orsakat stor skada genom att ständigt bryta mot de normer som styr den amerikanska demokratin. Än värre blir det om andra resonerar att två fel blir ett rätt, eller att ändamålet – att motsätta sig presidenten – helgar medlen.