Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-19 10:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/martin-liby-troein-bolsonaro-har-placerat-generalerna-i-stralkastarljuset-det-skadar-demokratin/

Ledare

Martin Liby Troein: Bolsonaro har placerat generalerna i strålkastarljuset – det skadar demokratin

Bolsonaro tillsammans med den numera avgångne chefen för marinen
Bolsonaro tillsammans med den numera avgångne chefen för marinen Foto: Mauro Pimentel/AFP

Militären hade lämnat den brasilianska politiken. Med Bolsonaro har de återvänt.

Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.

Vad tycker generalerna? Under en stor del av 1900-talet var det nyckelfrågan i latinamerikansk politik.

I flera länder – däribland Brasilien – skötte militärerna själva regerandet i långa perioder. I andra höll de sig oftast i bakgrunden, men var redo att gripa in om politikerna gjorde något som de inte gillade.

Demokratiseringen under 1980- och 90-talen ändrade på det. Makten lades i händerna på civila, folkvalda ledare – både formellt och i praktiken. Soldaterna fick lära sig att lyda order. Också i Brasilien.

Jair Bolsonaro har sedan han för två år sedan flyttade in i presidentpalatset i Brasilia gjort sitt sätt bästa för att ändra på det.

Han utsåg en general till vicepresident och fyllde sitt kabinett med höga militärer. Efter att pandemin dragit in över landet och hans hantering hamnade i guvernörers och kongressens skottglugg, har presidenten deltagit i protester där militären uppmanats att kliva in och backa upp honom mot oppositionen.

Bedömare försöker förstå varför. Markerar de väpnade styrkorna avstånd till presidenten?

Samtidigt har det rapporterats om att generalerna faktiskt inte heller är nöjda med Bolsonaros virusförnekande. De ska bland annat ha skyddat den populäre hälsoministern när presidenten i ett första skede misslyckades med att sparka honom förra våren (ministern har sedan, liksom ett par efterträdare, tvingats gå).

I veckan lämnade försvarsministern – en militär förstås – plötsligt sin post. Liksom de högsta cheferna för marinen, armén och flygvapnet.

Bedömare försöker förstå varför. Markerar de väpnade styrkorna avstånd till presidenten? Eller håller Bolsonaro på att ta ett starkare grepp om dem?

Det handlar om en typ av frågor som normalt inte ställs i en fungerande demokrati. Och de understryker vilken skada Bolsonaro redan har orsakat.

Ämnen i artikeln

Brasilien

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt