Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-13 10:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/martin-liby-troein-boris-johnson-kommer-att-sakna-sina-modiga-partikamrater/

Ledare

Martin Liby Troein: Boris Johnson kommer att sakna sina modiga partikamrater

Fem av de konservativa rebellerna. Foto: Daniel Leal-Olivas/AFP

Boris Johnson har sparkat ut flera av det Konservativa partiets mitteninriktade politiker. Han kommer att sakna dem.

1956 publicerades John F Kennedys ”Studier i mod”. I boken porträtterades åtta amerikanska senatorer som satte sina principer före sitt parti, och som betalat ett högt politiskt pris för det. 

I en modern brittisk version skulle flera av de politiker som tidigare i höstas kastades ut ur Torypartiets parlamentsgrupp utan tvivel finnas med. De tyckte inte att regeringen skulle få göra som den ville, utan hänsyn till parlamentet. De vägrade att låta Boris Johnson tvinga Storbritannien ut i en riskfylld avtalslös Brexit. Därför röstade de tillsammans med oppositionen igenom den lag som förband premiärministern att be EU om ytterligare en uppskjutning av utträdet. Sedan tvingades de ut i kylan av partiledningen.   

Några av dem har visserligen släppts in i värmen igen. Andra hade redan meddelat att de tänkte dra sig tillbaka efter den här mandatperioden. 

Men för flera innebar ställningstagandet slutet på den politiska karriären: de får ingen plats på partiets listor i det kommande valet. I den senare gruppen återfinns den förre finansministern Philip Hammond – som för övrigt representerar det Runnymede där Magna Carta, som just etablerade de första konstitutionella begränsningarna av den exekutiva makten, för 800 år sedan skrevs under.

Frågan är ändå om inte Boris Johnson kommer att sakna dessa modiga Torypolitiker. 

Premiärministern ska inte ha velat lämna EU utan ett avtal. Men de Europafientliga delarna av det konservativa partiet som han lutar sig mot insisterade. Först när parlamentet strök det som alternativ kunde han göra de eftergifter som krävdes för att nå en deal med Bryssel. 

På samma vis sägs Boris Johnson vilja föra en rätt mitteninriktad politik. Men han sitter stadigt i högerfalangens knä. För att inte bli dess gisslan behöver han precis den typ av modiga och mer moderata tories som han har tvingat bort.