Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-15 08:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/martin-liby-troein-britterna-visar-varlden-och-johnson-hur-robusta-institutioner-ser-ut/

Ledare

Martin Liby Troein: Britterna visar världen (och Johnson) hur robusta institutioner ser ut

Brenda Hale berättar vem som bestämmer. Foto: Supreme Court via AP

I Storbritannien kan premiärministern inte runda parlamentet. 

Det fanns flera frågetecken kring hur Högsta domstolen skulle reagera på att Boris Johnson stängt parlamentet i fem veckor. En del spekulerade i att de brittiska domarna inte skulle göra något alls, förklara saken hörande till politiken, inte juridiken. Andra trodde att de skulle beslå premiärministern med att ha agerat regelvidrigt, men samtidigt konstatera att domstolen inte kunde göra något åt saken.

När chefsdomaren Brenda Hale läste upp juristernas slutsatser stod det klart att de i stället valt att kalla en spade för en spade: Parlamentet är suveränt, premiärministern kan därför inte stänga det om konsekvensen är att lagstiftarna inte kan göra sitt jobb. 

Domstolen konstaterar att de negativa effekterna på demokratin av att stänga parlamentet mitt i slutspurten mot Brexit är ”extrema”. Eftersom Johnson-regeringens agerande var olagligt är det också ogiltigt. Parlamentsledamöterna kan återvända till jobbet så snart de vill.

Nu vet vi också att det inte är lagligt för premiärministern att strunta i parlamentet. Och att i Storbritannien upprätthålls lagen.

I en tid när ”starka män” med auktoritära impulser rundar lagstiftande församlingar och domstolar efter behag är det onekligen uppfriskande att britterna visar hur robusta institutioner ser ut.

Kan Boris Johnson sitta kvar? Det beror mindre på dagens domslut och mer på premiärministerns vilja att svälja utfästelsen om att genomföra Brexit – ”do or die” – den 31 oktober. Något nytt utträdesavtal finns fortfarande inte vid horisonten och att lämna utan något alls framstår nu som helt osannolikt.

Redan tidigare visste vi att det i parlamentet finns en majoritet mot Brexit utan avtal. Nu vet vi också att det inte är lagligt för premiärministern att strunta i parlamentet. Och att i Storbritannien upprätthålls lagen.