Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-20 03:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/martin-liby-troein-darfor-ar-diktaturer-usla-pa-att-hantera-kriser-och-katastrofer/

Ledare

Martin Liby Troein: Därför är diktaturer usla på att hantera kriser och katastrofer

Tjernobyl. Foto: Efrem Lukatsky

Diktaturer mörkar gärna. Det gör ofta allting värre.

Frågorna hopar sig efter förra veckans olycka på militärbasen utanför Severodvinsk i nordvästra Ryssland, då en atomenergidriven raketmotor ska ha exploderat. 

Strålningsnivåerna i området är 16 gånger högre än normalt. Och apoteken ska ha sålt slut på jodtabletter, som skyddar mot radioaktivitet. Enligt Reuters har invånarna i den närliggande byn Njonoksa evakuerats. 

Men utöver en bekräftelse av att olyckan har skett har de ryska myndigheterna lagt locket på. 

I onsdagens DN citeras den ryska journalisten Julia Latynina: ”Att förstå exakt vad som hänt går inte. Precis som under Tjernobylkatastrofen ljuger makthavarna.”

En olycka av Tjernobyls omfattning ska det inte handla om, enligt New York Times. Men visst är parallellerna till katastrofen i den dåvarande Sovjetrepubliken Ukraina slående. 

Också den gången rådde först största möjliga tystnad från regimen – både gentemot de egna medborgarna och omvärlden. Först när kontrollstationer i andra länder noterade höga strålningsvärden bekräftade man motvilligt vad som hänt. 

Tror de att vetskapen om en olycka kan urholka deras legitimitet, generera missnöje och protester, så mörkar de gärna.

Tystnaden och oviljan att be om hjälp bidrog till att förvärra konsekvenserna.

Det gör också förra veckans olycka till en påminnelse om precis hur usla diktaturer är på att hantera kriser och katastrofer – vilket just Tjernobyl är det mest klassiska av exempel på.

Auktoritära regimer har endast sin egen överlevnad för ögonen. Tror de att vetskapen om en olycka kan urholka deras legitimitet, generera missnöje och protester, så mörkar de gärna. Eftersom de kontrollerar medierna har de dessutom verktygen för att göra det. 

Nobelpristagaren i ekonomi Amartya Sen har konstaterat att ingen fungerande demokrati någonsin drabbats av svält. Det beror inte på att alla demokratier är rika eller att de aldrig har missväxt. Men när staten är ansvarig inför medborgarna och informationen flödar fritt agerar den snabbare och effektivare. 

Det är för övrigt något som är värt att ha i åtanke för den som tror att diktatur är nödvändigt för att lösa klimatkrisen.