Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-03-31 15:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/martin-liby-troein-darfor-maste-svenska-foretag-skicka-respiratorer-till-italien/

Ledare

Martin Liby Troein: Därför måste svenska företag skicka respiratorer till Italien

Flaggor säger en del, men inte allt.
Flaggor säger en del, men inte allt. Foto: Henrik Montgomery/TT

Skillnaden mellan kris och katastrof består av politik. Det gäller på både nationell och europeisk nivå.

Det var ett litet tecken, men ett gott sådant. På tisdagsmorgonen landade ett flygplan med sex italienska patienter, drabbade av covid-19, i den tyska delstaten Sachsen. Där ska de få vård. 

Europeisk solidaritet i praktiken.

När coronapandemin på allvar grep tag om Italien i början av mars reagerade resten av unionen med att stänga dörren. Landet aktiverade EU:s krismekanism – behovet av medicinskt materiel var akut. Det besvarades med tystnad. Tyskland införde ett exportförbud. Österrike stängde gränsen. 

När Stefan Löfven talade till nationen var det framför en svensk flagga. EU:s syntes inte till.

EU krackelerar inför våra ögon, konstaterade DN:s Brysselkorrespondent Pia Gripenberg. Kvar var bara en samling nationalstater.

När Stefan Löfven talade till nationen var det framför en svensk flagga. EU:s syntes inte till. 

Det är lätt att förstå ryggradsreflexen. De flesta av oss har nog känt den: Se om ditt eget hus. Men det blir lätt sorgligt kortsiktigt. 

Skillnaden mellan kris och katastrof står politiken för, förklarade förre vice riksbankchefen Karolina Ekholm i söndagens ”Godmorgon världen” i P1. 

Hon syftade på ekonomin och dess tvärbromsning när vi inför olika former av social distansering. Samhället töms på både kunder och arbetskraft. 

Med rätt politik – stödåtgärder för företag och löntagare – kan dock de värsta konsekvenserna undvikas. En recession behöver inte förvandlas till en depression. 

Detsamma gäller på europeisk nivå. Huruvida unionens medlemmar samarbetar och delar bördan eller inte kommer att göra stor skillnad.

Flera länder – Italien, Spanien – kan knappast på egen hand betala de stödpaket som behövs. Det kommer att krävas europeisk ekonomisk solidaritet. Annars riskerar pandemin att åtföljas av en skuldkris. 

ECB:s besked om i princip obegränsade köp av euroländernas statsobligationer är en välkommen signal om gemensamt ansvar.

Och det är naturligtvis utmärkt att alla EU-länder gör sitt bästa för att öka den nationella produktionen av medicinsk materiel. Men det är ännu bättre om en gemensam marknad för respiratorer och skyddsmasker upprätthålls. För den som inte får köpa slutprodukten blir det nämligen heller inte så lockande att sälja komponenter. Då är risken att det kanske inte blir någon färdig utrustning alls.

Inget EU-land undkommer pandemins härjningar. Men de hanteras bäst tillsammans. 

I förra veckan meddelade svenska Getinge att företaget ska skeppa 500 respiratorer till de italienska sjukhusen. Det är också ett litet, gott tecken, som säger mer än en saknad flagga.