Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-26 03:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/martin-liby-troein-de-som-fuskar-pa-hogskoleprovet-stjal-andra-manniskors-framtid/

Ledare

Martin Liby Troein: De som fuskar på högskoleprovet stjäl andra människors framtid

Foto: Henrik Montgomery/TT

Utbildningssystemet är ett uttryck för vår rättvisekänsla. Det gör högskoleprovsfusket särskilt allvarligt. 

Rätta artikel

Världen är sannerligen inte en rättvis plats. Vi väljer inte våra föräldrar, men vilka de är, var de bor och hur stor deras plånbok är spelar en viktig roll för vilka chanser vi får i livet. 

Samtidigt är de flesta av oss överens om att alla ska ges så lika förutsättningar som det bara går för att kunna forma sin framtid. 

Och något starkare uttryck för det än vårt utbildningssystem finns knappast.

Från dag ett i grundskolan till en eventuell doktorshatt behöver vi betala noll och inget i avgifter. Och när det är dags att göra ett urval, så gör vi det på meritokratisk grund. Goda betyg och höga poäng på högskoleprovet ger första tjing på attraktiva universitetsplatser.

Systemet speglar vår rättvisekänsla på två sätt: alla ska ges lika möjligheter och det ska löna sig att lägga manken till.

Att det numera dessutom är brottsligt att fuska på högskoleprovet är utmärkt.

Det organiserade fusk på högskoleprovet som avslöjats de senaste åren sticker av den anledningen så mycket i ögonen – deltagare har mot en nätt summa pengar fått svaren upplästa i en dold hörsnäcka. Och därför är det för väl att det får ordentliga påföljder.

På fredagen berättade Universitets- och högskolerådet (UHR) att 40 personer som fuskat på provet 2017 fråntagits sina resultat. De kommer därmed också att förlora sina studieplatser – främst på prestigefulla program för blivande läkare och jurister. 

Det är det enda rimliga straffet för den som beslås med att försöka lura sig till resultat de inte förtjänat. 

Att det numera dessutom är brottsligt att fuska på högskoleprovet är utmärkt. Liksom att 23 personer tidigare i år fälldes i domstol för att ha använt sig av otillåtna hjälpmedel. 

Därmed understryks gärningens allvar. Den som fuskar stjäl nämligen någon annan människas framtid.

Rättelse: I en tidigare version av texten fick Universitets- och högskolerådet fel namn.